Най-малко 100 цивилни са убити при атака в Судан

Свят
12:46 - 06 Юни 2024
1082
Най-малко 100 цивилни са убити при атака в Судан

Най-малко сто души са убити при атака в Судан, съобщава "Ройтерс".

Нападението е било извършено от суданските паравоенни сили за бърза подкрепа срещу село в щата Гезира.

Ако информацията бъде потвърдена, това ще е поредната атака на войници на паравоенните сили за бърза подкрепа срещу малки села в земеделския щат, след като те поеха контрола над столицата Уад Мадани през декември.

"Село Уад Алнура стана арена на геноцид в сряда, след като паравоенните сили за бърза подкрепа извършиха две нападения, убивайки до 100 души", заяви продемократичният Комитет за съпротива на Уад Мадани.

Впоследствие той увеличи броя на загиналите на стотици и посочи, че суданската армия не е откликнала на молбата им за помощ.

Суданските паравоенни сили за бърза подкрепа започнаха сражения с армията през април 2023 г. след спорове относно интеграцията на двете сили. Оттогава те превзеха столицата Хартум и по-голямата част от Западен Судан. Сега се стремят да настъпят към центъра. На този фон агенциите на ООН предупреждават, че хората в Судан са изложени на "непосредствен риск от глад".

В изявление от вчера паравоенните сили за бърза подкрепа заявиха, че са атакували бази на армията и съюзническите милиции около Уад Алнура, но не признаха за цивилни жертви.

Съпротивителният комитет на Уад Мадани обаче ги обвиниха в използване на тежка артилерия срещу цивилни, грабежи и принуждаване на жени и деца да търсят убежище в близкия град Манагил.