Най-малко 300 млрд. тона вода има на Луната

Откритието е на китайски луноход

Мистика
10:33 - 31 Март 2023
2657
Най-малко 300 млрд. тона вода има на Луната

Учените отдавна знаят, че на Луната има вода, но все още остават въпроси за това как е попаднала там, къде се съхранява и как се движи. В ново проучване изследователи от Китай идентифицират малки стъклени мъниста в лунната почва като потенциални места, където може да се крие вода. Количеството й се изчислява на 297,6 милиарда тона.

Новите резултати се основават на проби, взети от мисията на китайския луноход Chang'e 5. Космическият кораб прекарва няколко седмици, събирайки материал от лунната повърхност през декември 2020 г. Изследването е публикувано в Nature Geoscience.

Микроскопичните стъклени мъниста обикновено се образуват, когато астероиди се блъскат в повърхността на друг обект, изпарявайки минерали, които могат да се охладят до стъклени частици само с няколко десетки или стотици микрометра в диаметър.

Минали проучвания на мрамори, открити в лунни проби от американските мисии Аполо, развенчават предишни предположения за сухотата на Луната.Новите изследвания показват, че голяма част от лунната вода се формира с малка помощ от слънчевите ветрове, тъй като водородните йони от тези потоци слънчеви частици се свързват с кислорода, който вече се съхранява в лунната почва.

Според изследователите малките стъклени мъниста може да имат важна роля в лунния воден цикъл. Всяка стъклена перла може да задържи до 2000 микрограма (0,002 грама) вода за всеки грам маса на частиците. Учените смятат, че тези големи мъниста могат да натрупат вода само за няколко години.

„Това кратко време на дифузия показва, че водата, получена от слънчевия вятър, може бързо да се натрупва и съхранява в стъклени перли“, пишат изследователите.

Възможността да се използва този огромен резервоар от вода би направила живота на лунната повърхност много по-комфортен за продължителни периоди от време. Нещо повече, учените казват, че други "безвъздушни тела" като Луната могат да съхраняват вода в повърхностните си слоеве по същия начин.