Най-малко 40 души загинаха при атака с дрон в Судан

Свят
16:39 - 10 Септември 2023
1970
Най-малко 40 души загинаха при атака с дрон в Судан

Най-малко 40 души са убити, а други 30 са ранени при атака с дрон на открит пазар в столицата на Судан. Това съобщава местната доброволческа служба за спешна помощ в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Групата активисти, която помага за организирането на хуманитарна помощ, публикува кадри в социалните медии, показващи тела, увити в бели чаршафи в двора на болницата.

Судан е разтърсен от насилие от средата на април, когато напрежението между армията на страната, водена от генерал Абдел Фатах Бурхан, и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF), командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало, избухна в открити битки.

RSF обвини военните военновъздушни сили за атаката в неделя, което твърдение обаче не може да се потвърди от независим източник.

Безразборният обстрел и въздушните удари от двете фракции не са необичайни във войната в Судан, която превърна района на столицата Хартум в бойно поле.

Оттогава конфликтът се разпространи в няколко части на страната. В района на Голям Хартум, който включва градовете Хартум, Омдурман и Бахри, войските на RSF са завзели цивилни домове и са ги превърнали в оперативни бази. Военните отговориха, като бомбардираха жилищни райони, твърдят правозащитни групи и активисти.

В конфликта досега са загинали повече от 4000 души, сочат данни на ООН от август. Реалният брой на жертвите обаче почти сигурно е много по-голям.

Броят на вътрешно разселените почти се е удвоил от средата на април и достига най-малко 7,1 милиона души, според агенцията на ООН за бежанците. Други 1,1 милиона са бежанци в съседни страни.