Най-опасните страни по света за пътуване през 2023 г.

В Европа една-единствена държава влиза в тъмночервената категория и това е Украйна

Топ
22:11 - 16 Декември 2022
6093
Най-опасните страни по света за пътуване през 2023 г.

2022 г. почти е приключила, а приключенията през следващата предстоят. Много от нас вече са направили някои от плановете си за пътуване през 2023 г., но може и да ни се наложи да ги преосмислим, след като прегледаме една специфична карта на света.

Изготвена е от International SOS - компания, която оценява сигурността в различни области - от менталното здраве на служителите в големи корпорации пред рискови среди за работа като нефтени платформи до опасността от пандемии.

Картата е интерактивна и категоризира всички държави по света според сигурността им, оценена по редица категории. Рискът за пътуване е разделен на пет категории: незначителен (зелено), нисък (светло жълто), среден (оранжево), висок (червено) и огромен (тъмно червено).

В Европа една-единствена влиза в тъмночервената категория и това е Украйна заради военните действия на нейна територия. В тъмночервено са още държави като Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Мали, Сомалия.

България е в светложълтата категория с почти всички останали европейски държави.

В Европа са и първенците на картата - най-безопасните държави за пътуване.

Най-близката до нас е Словения, следвана от Швейцария, Дания, Норвегия и Финландия. Исландия и Гренландия също са от най-безопасните места по света.

Сред факторите, според които страните са категоризирани по този начин са политически безредици, тероризъм, военни действия, етническо насилие, ниво на престъпност, но и състояние на транспортната инфраструктура, здравна система и опасности от природни бедствия.