Най-после! Върнаха отнетото от родителите дете в Германия

Новини
18:47 - 04 Март 2020
3081
Най-после! Върнаха отнетото от родителите дете в Германия

Най-после, след няколкомесечна сага, върнаха отнетото бебе Катерина на родителите в Германия. Днес Районният съд във Винзен обяви, че приключва производството по гражданското дело по случая с взетото под закрила от германските социални служби българско дете,  съобщиха от Външно.

Детето и майката, български граждани, могат да се върнат незабавно в семейното жилище.

Това стана, след като съдът получи възложената от него окончателна съдебно-медицинска експертиза на Съдебна медицина на университетската клиника в Епендорф, Хамбург. Според нея няма доказателства, които да потвърждават първоначалната теза за насилие над детето, заради което детето бе отнето от родителите.

Съдът съобщи на прокуратурата за основанията за своето решение. Може да се очаква, че в най-скоро време германските правоохранителни органи ще прекратят съответното наказателно производство.

За щастливата развръзка заслуга имат включително българското посолство в Берлин, завеждащият консулската ни служба в Берлин Даниел Данов, почетният консул на България в Хамбург Герд-Винанд Имайер, както и водещи български неврохирурзи и детски травматолози.