Най-старото куче в света почина на 31 години

Любопитно
19:07 - 23 Октомври 2023
8793
Най-старото куче в света почина на 31 години

Почина най-старото куче в света, съобщиха на сайта си от Световните рекорди на Гинес.

Боби доживя до 31 години и 165 дни и почина на 21 октомври в дома си в португалското село Конкейрос, където прекара целия си живот със семейство Коста.

Смъртта на Боби беше обявена от д-р Карен Бекер, ветеринарен лекар, която се среща с Боби няколко пъти. Тя написа във Facebook : „Снощи това сладко момче спечели крилата си. Въпреки че надживява всяко куче в историята, неговите 11 478 дни на земята никога няма да бъдат достатъчни за онези, които го обичат".

На 2 февруари 2023 г. Боби беше обявен за най-старото живо куче в света.

Той е регистриран през 1992 г. в Servico Medico-Veterinario do Municipio de Leiria (Ветеринарна медицинска служба на община Лейрия), която потвърди датата му на раждане.

Възрастта на Боби също беше проверена от SIAC - база данни за домашни любимци, разрешена от португалското правителство и управлявана от Национален съюз на ветеринарите.

Въпреки че доживя да бъде най-старото проверено куче в историята, Боби е имал невероятен късмет. Роден е в котило от четири кученца, но тъй като семейството на Леонел вече притежава твърде много животни, баща му решил да не ги отглежда. Родителите на Леонел решили да вземат кученцата, докато майка им я няма, и да ги погребат, но случайно оставили Боби. Той се скрил сред купчина дърва, и родителите на Леонел не го забелязали.

Скоро Боби е открит от Леонел и братята му, които пазели съществуването на кученцето в тайна.

Когато родителите им в крайна сметка разбрали за Боби, било твърде късно и така той станал част от семейството. Според Леонел „спокойната, мирна“ среда, в която Боби е живял, е допринесла за неговата рекордна възраст. Освен това никога не е бил вързан, оковаван с вериги или каишка, винаги се е наслаждавал на свободна разходка сред природата около къщата му.

Леонел вярва, че диетата на Боби също е допринесла за дълголетието му, тъй като той е ял изключително човешка храна. „Това, което ядохме ние, ядеше и той“, каза Леонел.