Най-възрастният фен на ЦСКА не доживя до 90-ия си юбилей

Легенди
15:43 - 13 Май 2022
3996
Най-възрастният фен на ЦСКА не доживя до 90-ия си юбилей

Легендарният фен на ЦСКА Смилян Тонков, когото почти всички „армейци” познават, не успя да доживее до 90-ия си юбилей на 13 май. Подполовникът от запаса и адютант на славния генерал Владимир Стойчев до последно носеше в сърцето си любимия си отбор, не пропускаше мач на „червените” и се вълнуваше за всичко, което се случваше в тима.

Смилян Тонков си отиде месец преди рождения си ден. Той бе пример за това как тялото предаде духа, защото до последно достолепният офицер се опитваше да запази силен дух и чувството си за хумор. Дни след кончината му синът му Иво предаде на ЦСКА една семейна реликва – шал, който баща му е носил на всеки мач на „армейците”.

Смилян Тонков като майор от Българската армия

Затова и преди мача на червените срещу вечния противник „Левски” на 17 април на Националния стадион „Васил Левски” вратарят Димитър Евтимов се появи с ръчно оплетен шал и го завърза на мрежата преди дербито за кадем. А така сякаш и духът на заклетия „червен” фен Смилян Тонков пазеше футболистите. И макар че никой от двата отбора не реализира гол, то за армейците дербито бе особено емоционално именно поради причината, че 90-годишният подполковник вече им стискаше палци от небето. По ирония на съдбата той беше погребан в същия ден.

Вратарят на ЦСКА Димитър Евтимов почете Смилян Тонков като на дербито с "Левски" на 17 април се появи с ръчно оплетен шал, който верният фен на отбора винаги е носил със себе си


„През целия си живот на стадиона той развяваше този шал, оплетен ръчно – специално за онова младо момче с плам в очите, появяващ се винаги когато гледаше любимия отбор; плам, който не угасна и след 90 г., до последния миг. С него преживяше великите ни победи, болката от загубите, славните моменти, легендарните футболни битки. Смилян си отиде с ЦСКА в сърцето, а шалът му ще пази завета предаван от поколение на поколение, още от дете…“, споделиха емоционално съобщение от тима. Бъдещият офицер от Българската армия става горещ фен на ЦСКА от самото основаване на клуба – 5 май 1948 г. Тонков е свидетел на  на анали свидетели на първата титла на ЦСКА през 1948 г.

Плевенчанинът Смилян Тонков показва завидни успехи в образованието си, завършва училище с пълен отличен, възпитаник е и на техникум по каменоделие. Решава да се отдаде на военна кариера и през 1957 г. завършва пълния курс на Народното артилерийско училище „Георги Димитров” по специалност зенитна артилерия.

Очевидно неговите професионални способности и лични качества са забелязани от ръководството на Българската армия и десетилетия подполковникът е личен адютант на славния генерал Владимир Стойчев – участник в Балканските войни (1912 – 1913), в Първата световна война (1914 – 1918) и във Втората световна война (1944 - 1945).

Смилян Тонков е адютант на ген. Владимир Стойчев

По време на участието на България в окончателния разгром на хитлеристка Германия (1944 – 1945) ген. Стойчев е командир на Първа българска армия. Той е и отличен ездач и спортист и представя страната на няколко олимпиади през 20-те и 30-те години на ХХ век. Ген. Владимир Стойчев има изключително доверие на своя адютант, който е до него и след като генералът излиза в пенсия.

Всички, които познаваха Смилян Тонков, споделят, че той е бил изключително мъж на честта, сърцат, сърдечен и отзивчив. Като истински военен държал на думата си, на моменти бил строг, но всички са категорични, че офицерът е бил справедлив човек и вярвал, че армията е стожер на българската държава.

Офицерът бе щастлив дядо на няколко внучета

На 15 май, неделя, когато става един месец от смъртта на най-възрастния до момента фен на ЦСКА, любимият му отбор пак играе с "Левски" във финала за купата.

Смилян Тонков като щастлив баща

Подполковникът бе командир на взвод