Найден Тодоров сменя палката с писалка

Изтъкнатият диригент и ръководител на Софийската филхармония е новият служебен министър на културата

Политика
12:30 - 02 Февруари 2023
2139
Найден Тодоров сменя палката с писалка

В новия служебен кабинет всички министри са от предишния с едно изключение. Президентът назначи за министър на културата изтъкнатия диригент и ръководител на Софийската филхармония Найден Тодоров.

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. 

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 година той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка. През 2000 година, само на 26 години, е поканен за

Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция. 

В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.

В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.

„Когато министърът на финансите разбере, че културата е важна, тогава министърът на културата ще може да гради своята политика. Съвсем не е случаен фактът, че вече повече от 20 години България не може да създаде стратегия за развитието на българската национална култура. Това е такъв абсурд какъвто дори не мога да си представя. Но е факт.“ Това каза Найден Тодоров в интервю за Lupa.bg само преди дни. Предвид новия му пост и предстоящите близки срещи с министъра на финансите, остава да видим дали изтъкнатият диригент ще съумее да убеди Росица Велкова, че културата наистина е важна.