Найден Зеленогорски пред Lupa.bg: По-добре да си тръгна от политиката, ако подкрепя ляв кандидат

Новини
19:55 - 13 Септември 2019
9516
Найден Зеленогорски пред Lupa.bg: По-добре да си тръгна от политиката, ако подкрепя ляв кандидат

Найден Зеленогорски е дългогодишен кмет на Плевен - от 1999 до 2011 г., бивш съпредседател на Синята коалиция и депутат от Реформаторския блок в 43-то Народно събрание. Преди ден, изненадващо, зам.-председателят на „Движение България на гражданите” напусна партията в знак на несъгласие с решението на организацията да подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Зеленогорски обяви, че е изключено да застане зад ляв кандидат и затова напуска ДБГ и започва сформирането на нова дясна организация. Потърсихме бившия кмет на Плевен, за да сподели подробности за решението си и за новия десен проект.

- Г-н Зеленогорски, напуснахте партията, в която бяхте сериозен фактор. Как се стигна до решението на ДБГ да подкрепи Мая Манолова за кмет на София и крайната стъпка да си тръгнете от организацията?

- Решението ни беше да се консолидираме около общ десен кандидат, като възложим на председателя сформирането на група за преговори на Национален съвет. Целта беше да се борим за балотаж в София. Впоследствие тези преговори бяха проведени по такъв начин, че създадоха една единствена алтернатива  и тя беше да се търси решение с Мая Манолова. Почти всички колеги, които бяха в групата не бяха поканени на тези преговори, за съжаление. Ние, за съжаление, нямаме градска организация в София. По тази причина Националният съвет бе взел решение местните организации сами да преценят с кого да работят, (с изключение на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”) и всяка организация си взе своето решение. Само че в случая има 24 районни организации, а няма единна градска организация. И аз предложих да се съберат всички членове на голям форум и да преценят зад кого биха застанали и решението да се гласува на най-високия форум.

За съжаление това не стана, имаше само някакво малко събрание, на което се е взело решение, което аз не приемам.

Нищо не беше гласувано в НС. И нали разбирате, че един човек, който 30 години е бил десен политик и е взимал десни решения, няма как сега да подкрепя ляв кандидат?! Освен това, в устава на нашата партия е заложено, че сме дясна партия, че сме член на ЕНП и т.н. Разминахме се. Да не говорим, че ние не можем да подкрепяме кандидат на БСП. Иначе аз нямам нищо лично към Манолова, макар че все пак тя ще трябва да изпълнява платформата на БСП, както каза Корнелия Нинова.

- Само неподходящият кандидат-кмет ли беше причината за края на кариерата Ви в ДБГ, или просто чашата преля след други натрупани разочарования? 

- Това, което провокира мен и колегите ми да си тръгнем, беше нежеланието да се проведат смислени преговори за постигане на съгласие около единен десен кандидат, който да влезе в балотаж и да спечели изборите в София. Бих казал, че аз съм човек на правилата, на Устава. Добри, лоши, те трябва да се изпълняват. Но да се движим по границата на устава - не бих приел подобна перспектива. Още повече, че 29 години вървя по десен път, сега хич не ми прилича да подкрепям ляв кандидат.

- Г-н Зеленогорски, кажете нещо повече за новата формация, която планирате да се появи в дясното пространство?

- Идеята ми е тази нова формация да бъде десен политически проект, като искаме малко да обърнем пирамидата към местните структури и общините и регионите. Знаете, че това е моята сила. И бих искал да работим основно за общините и регионите. Излишно е да твърдя, че един от големите проблеми на българската десница е, че никога не се слушат тези, които успяват. По тая причина нито Монтана, нито Плевен не можаха да промени дневния ред за централните ръководства на партиите.

Когато ние им казваме: „Ние управляваме десетилетия, защото сме обединени”, тук винаги се оказва, че има някакви други идеи и хипотези, които както всички виждаме, докарват дясното до състоянието, в което се намира. Нашата идея е да слушаме общините, хората, и да дадем по-силен глас на успешните градове и структури.

- Не Ви ли притеснява, че това може да е поредният проект, който да раздробява десницата. Нали това е голямата болка вече почти 3 десетилетия? И сега отново нова партия...

- Нашата идея и основният постулат е, че създаваме този десен проект с идеята той да бъде мост, най-силното звено, което да води до обединението на дясното. Все пак има хора, които могат и знаят как да го направят. Бих казал, че и аз съм сред тях, и Златко Живков в Монтана, и Георг Спартански, и кметът на Добрич Йордан Йорданов, и Петър Паунов в Кюстендил. Ние бихме могли да положим усилия, за да направим така, че да се преодолеят различията и в центъра и някак да се преглътне вечното его, за да тръгнем към едно по-широко дясно обединение.

Не с идеята кой да води бащина дружина и кой да бъде големият началник, а около големите идеи.

- От „Демократична България” поканиха ли Ви за общински съветник?

- Ако реша да вляза в листата, това ще бъде в Плевен, където сме заедно всички партии - ДБГ, ДБ, СДС, БЗНС. Ще го направя като граждански кандидат. Иначе да, има поканени колеги, които може да бъдат районни кметове в София, които биха се включили листи в столицата. Но за мен това не е най-важното, а това да се тръгне по един път на обединение и естествено и по този път "Демократична България" би могла да бъде първостепенен партньор на това, което смятаме да направим като нова иновативна формация.

- Новата формация ще бъде ли част от „Демократична България”?

-Не бих могъл да кажа още. Нека първо да го създадем, да го обсъдим и решим. Дали ще бъдем част, коалиция - при всички случаи трябва да си партнираме.

- В социалните мрежи вече хвърчат „остри стрели” към Вас, обвиняват Ви, че правите промяната, за да получите някакви постове…

-Мисля, че няма какво повече да добавя. Няколко от напусналите партията са от репресирани семейства. На един от тях дядо му е убит в Белене. Той няма как да подкрепи ляв кандидат, нали разбирате?

Няма как да стане. Аз се срамувам да вървя по улиците на Плевен, при положение, че 29 години съм изграждал антикомунистическото ядро и сега да ме обвинят, че подкрепям левия кандидат. По-скоро бих се отказал от политиката. Мога да кажа, че съм постигнал това, което съм искал. Сега искам просто да помогна да има нещо по-голямо и истинско.