Наказание за ЦСКА заради “нулевата толерантност”

“Сините” ултраси не хвърлиха нито една бомбичка и не направиха нито едно провинение на дербито

Футбол
23:23 - 16 Февруари 2020
2242
Наказание за ЦСКА заради “нулевата толерантност”

ЦСКА ще получи наказание от дисциплинарната комисия на БФС заради част от хореографията в сектор “Г” по време на дербито срещу “Левски”.

Делегатът на футболната битка за България Марин Раковски е описал в доклада си лозунга от “червената” агитка за “нулева толерантност”, допълнен с плакати на самоубиващ се човек със сърп и чук вместо глава, знаци за забрана на Че Гевара, на символа на анархизма, на “Л”, наподобяващо логото на “Левски”, и цифрата 7, явно като препратка към спонсора на съперника, както и други призиви, изразени чрез рисунки. Описани са и възпламенените бомбички и димки от фенове на ЦСКА, за което ще има допълнителна финансова санкция.

В същото време тежката криза, мобилизирала и обединила феновете на “Левски”, създаде истинско чудо - “сините” ултраси не хвърлиха нито една бомбичка и не направиха нито едно провинение по време на дербито с ЦСКА. И най-крайните запалянковци от агитката доказаха, че има ли воля, има и начин. Осъзнавайки, че хвърлени бомби биха довели до финансови наказания за “Левски” в дни, в които самите фенове са се активизирали и събират средства за любимия клуб, запалянковците се въздържаха от обичайните си действия по време на почти всеки мач и превърнали се в задължително присъстващи по време на дербита.

25 255 фенове са закупили билети или абонаментни карти преди първото дерби “Левски” - ЦСКА за 2020 г., разбра “24 часа”. Макар на Националния стадион “Васил Левски” да изглеждаше, че има дори повече зрители, официалните данни също са достатъчни, за да бъде обявен сблъсъкът от 15 февруари 2020-а за дербито с най-висока посещаемост през 21-и век. От 55 мача между “сини” и “червени” от 2000 година насам само един бе с малко над 25 000 зрители по официални данни - според тях на 21 октомври 2017 г. на националния стадион има 25 107 зрители. 55-ото дерби през този век е общо седмото с над 20 хил. души на стадиона, а други 7 от тези мачове са с под 10 000 зрители.

Според продажбите на пропуски по сектори левскарите са закупили около 17 000, а цесекарите малко над 8000.