Накажете Расате с поправка в Наказателния кодекс

Криминализирането на посегателствата по хомофобски подбуди ще има по-голям ефект и от най-тежката присъда на Боян Станков

Коментар
11:30 - 03 Ноември 2021
5358
Накажете Расате с поправка в Наказателния кодекс

Един самозабравил се националист, грешно приел, че държавата му е бащиния, вилня през уикенда в ЛГБТ клуб в столицата, потроши имуществото, удари жена, размята нож, надявайки се, че и този път ще му се размине — вероятно скрит зад имунитета, даден му заради кандидатирането му за президент.

Е, този път не му се получи. Не без натиск от обществото и западни посолства, главният прокурор поиска имунитета на самозабравилия се Боян Расате, а ЦИК скоростно му го осигури.

На ход са прокуратурата и съдът.

Но не бива да очакваме кой знае какво решение от правоохранителните и правораздавателните органи в държавата. 

Защото Наказателният кодекс не включва престъпленията по хомофобски подбуди. 

А за такива промени настояват гей организациите още от 2002 г.

За това настоява и подписка, внесена само преди дни в Министерството на правосъдието. Това за пореден път поискаха и на протеста „Не на омразата“ преди дни пред Съдебната палата в столицата.

България е една от малкото държави-членки на ЕС, в които престъпленията от омраза въз основа на сексуалната ориентация и половата идентичност на жертвата не са признати в закона и не се преследват и наказват ефективно.

В Европа тези предразсъдъци отдавна са възприети като утежняващи вината при престъпления от омраза. Затова и се наказват по-сурово от обикновените посегателства или от хулиганските прояви, с каквото обвинение Расате най-вероятно скоро ще се сдобие.

Международното право предвижда престъпленията, мотивирани от омраза и предразсъдъци, да се разследват по такъв начин, че да бъдат установени и наказани конкретните дискриминационни мотиви. Най-често те са свързани с етнос, религия или сексуална ориентация. Наказателният кодекс в България обаче преследва само ксенофобски и расистки предразсъдъци, при това само в две конкретни хипотези – при нанасяне на тежка телесна повреда и при убийство.

Комисията на Съвета на Европа срещу расизма и нетолерантността отдавна препоръчва на властите у нас да включат сексуалната ориентация и половата идентичност във всички членове на Наказателния кодекс, които адресират речта на омраза и престъпленията от омраза (чл. 162, 163, 131 и 116.)

Затова една малка промяна в Наказателния кодекс, извършена от Народното събрание, с което съвсем скоро ще се сдобием, може да озапти Расате и сподвижниците му. Включването на посегателствата срещу хората с нестандартна сексуална ориентация като престъпления от омраза със сигурност ще има възпиращ ефект.

А обществото и медиите ще кръстят криминализирането на хомофобията “Поправката Расате”. Не е възможно да има по-тежко наказание за един отявлен хомофоб.