Наказват виновните за отрязания от Украйна Крим в БНТ

Монтажисти и международници писали обяснения за гафа

Общество
22:18 - 19 Септември 2019
2045
Наказват виновните за отрязания от Украйна Крим в БНТ

БНТ се извини на зрителите си и на Украйна за отрязания полуостров Крим от картата на страната в репортаж за събитие вчера. 

Гафът възбуди посолството на Украйна, което реагира остро и напомни на БНТ, че България е съавтор на резолюция на Генералната асамблея на ООН за териториалната цялост на Украйна и София последователно подкрепя държавния суверенитет на страната.

"Също така, с оглед систематичните усилия на руската страна, която се опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпната окупация и анексия на Крим, се обръщаме с молба към всички дирекции в Българската национална телевизия да им се припомни относно официалната позиция на Република България за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверенитет на Украйна" - пише в опровержението си украинският посланик Виталий Москаленко.

Днес от БНТ признаха, че показаната карта "не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на Външното министерство. 

"Грешната карта е постъпила в последния момент за излъчване от графичния отдел на новините и не е прегледана от международния редактор. Поискани са писмени обяснения от дежурния режисьор по монтажа, от международния редактор и от продуцента на централната емисия. Те ще бъдат наказани, според Правилника за редакционната дейност в БНТ", заявиха още от държавната телевизия.