НАП: Няма повод за паника

Половин милион са проверили за теч на данните си, 2/3 от тях са засегнати

Топ
13:31 - 26 Юли 2019
3675
НАП: Няма повод за паника

Няма поводи за паника, нито непосредствена опасност за имуществото на гражданите, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров на пресконференция на Агенция по повод на изтичането на личните данни на милиони българи.

„Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или хипотетична възможност за задлъжняване на лицата. Няма причина за паника и необмислени действия”, каза Бъчваров.

Извършени са около 500 хил. справки от българите.  Приблизително за две трети от направилите справки имат неправомерно разпространени данни. 

Бъчваров обяви, че в момента се съпоставят данните в базата на НАП с тези, които са разпространени публично. „Към момента не сме сигурни, че разпространената информация не е манипулирана”, каза той.

Росен Бъчваров обяви, че приложението не допуска грешка при запитване от българските граждани. „Има случаи, в които изпращането на съобщението се забавя. Поради тази причина допускаме три запитвания. Хората, които живеят извън България, ако нямат български мобилен номер, трябва да се свържат с НАП”, каза говорителят на Приходната агенция.

„И преди това събитие и към настоящия момент компаниите, ангажирани с потребителско кредитиране, са предприели достатъчно мерки за идентификация на своите колеги. Отделно от това процесът винаги сключва намесата на служител, което верифицира процеса на отпускане на кредит. Кандидатстването на за онлайн кредит не изчерпва процеса. Той се явява пред служител на компанията и се идентифицира с документа си за самоличност”, обясни председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.

„189-те души, чиито пълен обем лични данни са изтекли, ние сме свързали с тези лица, за да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейли , телефони. Те не следва да сменят личните си карти, но за тях  е по-висок рискът някой да се опитва да злоупотреби” , обясни заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова.