Напрежението между Турция и Гърция остава високо

Анкара бе разгневена от споразумение, което Гърция подписа с Египет

Свят
13:03 - 11 Август 2020
993
Напрежението между Турция и Гърция остава високо

И днес се запазва напрежението между Гърция и Турция, които имат военни кораби в Източното Средиземноморие, след като Турция изпрати изследователски кораб да извърши сеизмично проучване за енергийни ресурси в район, за който Гърция твърди, че е на нейния континентален шелф, информира Асошиейтед прес.

Анкара обяви вчера, че нейният проучвателен кораб "Оруч Реис" и два поддържащи кораба ще извършват дейности в Средиземно море между Кипър и Гърция до 23 август. Корабът пристигна в района в понеделник, ескортиран от турски военни кораби.

Гърция разкритикува решението като незаконен акт, който нарушава нейните суверенни права, и посочи, че турският проучвателен кораб е в район, попадащ в гръцкия континентален шелф. Гръцки военни кораби се намират в зоната и следят "Оруч Реис", а военните са под тревога, заявиха гръцки служители.

Анкара бе разгневена от споразумение, което Гърция подписа с Египет миналия четвъртък. Споразумението определя техните двустранни морски граници и изключителни икономически зони за експлоатация на ресурси. Миналата година Турция сключи подобно споразумение с подкрепяното от ООН правителство в Триполи, предизвиквайки гнева на Гърция, Египет и Кипър, които заявиха, че споразумението нарушава техните икономически права в Средиземно море. Европейският съюз заяви, че споразумението между Анкара и Триполи е нарушение на международното право, което заплашва регионалната стабилност.

В същината на проблема стои въпросът как се изчислява континенталният шелф и дали островите трябва да бъдат включени в изчислението. Турция твърди, че островите не трябва да се включват, позиция, която според Гърция нарушава международното право.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разговаря днес с президента Катерина Сакеларопулу, за да я информира за ситуацията в Източното Средиземноморие, съобщиха от кабинета на Мицотакис. Премиерът ще разговаря също с лидерите на политическите партии в страната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки след четиричасово заседание на кабинета в понеделник, предупреди, че Турция няма да ограничи поучвателните си дейности до своята брегова линия, но иначе имаше помирителен тон, коментира АП.

Нека се съберем като средиземноморски страни, нека намерим формула, която е приемлива за всички, нека защитим правата на всеки, каза Ердоган в реч, излъчена по телевизията. Той добави, че Турция винаги е готова за решаване на споровете чрез диалог и на справедлива основа.

Ние ще продължим да изпълняваме нашите планове в Източното Средиземноморие и в сферата на дипломацията, докато в това отношение не надделее здравият разум, каза Ердоган.