Напрежението заради медсестрите стигна и пленарната зала

БСП и ГЕРБ си размятаха декларации, червените скочиха на Спас Гърневски заради думата "терористки"

Топ
12:12 - 06 Март 2020
2671
Напрежението заради медсестрите стигна и пленарната зала

Напрежението в бившия Партиен дом, което ескалира от вчера с щурма на медицинските сестри и достигна своя пик тази сутрин, се прехвърли и в пленарната зала. Залп от обвинения между БСП и ГЕРБ наложи принудителното прекъсване на заседанието след размятане на декларации между депутати от двете парламентарни групи. 

БСП обвини управляващите в арогантност и липса на смелост да решат проблемите в здравеопазването. Не можем да мълчим за случилото се вчера в здравна комисия, през нощта и сутринта в НС - медицински сестри се барикадираха в зала на парламента, напрежението ескалира и сутринта една от тях стоя на прозореца на сградата повече от 40 минути, рискувайки здравето и живота си, прочете в декларация от името на ПГ на левицата председателят й Корнелия Нинова.

Тя определи случилото се като "безпрецедентен акт на отчаяние". Причините, посочени от самите медицински сестри, са в неизпълнените обещания на правителството, отбеляза лидерът на социалистите. Кабинетът ни лъга една година, слушаме само лъжи и пак лъжи, заяви Нинова. Първата била обещанието на премиера Бойко Борисов за 50 млн.лв за увеличаване заплатите на медицинските сестри, които по-късно се оказаха шест милиона, а останалите бяха прехвърлени като ангажимент на НЗОК за повишаване на заплатите, но в крайна смета са били за увеличаване цената на клиничните пътеки и не стигнали до сестрите под формата на заплати.

Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи, работят в неприемливи условия, получават 600 лв заплата и срещат безхаберието и високомерието на управляващите, продължи Нинова.

Реформа няма, констатира тя, алтернативата е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества, здравето на хората да не бъде търговия.

Днес отново показахте неразбиране на проблема, арогантност и цинизъм. Вместо да признаете проблема, нарекохте случилото се провокация, коментира лидерът на БСП.

В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обвини БСП в безотговорно отношение, че се опитва да толерира поведението на медицинските сестри. "Виждам остра конкуренция кой да оглави протеста между системната партия БСП и Мая Манолова, която иска да очертае своето политическо бъдеще", заяви тя.

Неморално от ваша страна е да се възползвате от ситуацията, обърна се Дариткова към червените. И обяви, че ако дадат разумно предложение, каквото досега не била чула, управляващите щели да го обсъдят. След декларациите първи взе думата по начина на водене  Драгомир Стойнев от БСП.

"Днес сме в извънредна ситуация, защото Народното събрание бе блокирано. На вас може да ви е смешно, затова г-н председател, когато става извънредна ситуация е нормално вие да се намесите и да успокоите колегите от ГЕРБ. Има отчаяни хора, които са блокирали българския парламент", каза Стойнев, цитиран от "Фокус".

Председателстващият Емил Христов прекъсна депутата от БСП и му каза, че е взел думата за процедурата под предлог по начина на водене, а всъщност е направил политическа декларация. От своя страна Драгомир Стойнев го призова да слезе от това място, ако не може да изпълнява функцията си. Христов обвини Стойнев, че се опитва да доведе парламента до извънредна ситуация. След това думата поиска по начина на водене Антон Кутев.

"Очевидно имаме ситуация, която не е нормална. В българския парламент да се барикадират сестри, не е нещо, което може да кажем, че е нормално. Моята процедура към вас и предложение, за да разрешим въпроса е да поканите протестиращите в пленарна зала. Ако те дойдат, ние ще гласуваме допуска им и ще разберем за какво става дума. Моето предложение е поканете ги", каза Кутев.

От своя страна Емил Христов обясни, че медицинските сестри не протестират срещу парламента. Александър Симов от БСП обърна внимание в процедура по начина на водене, че от залата се разнасят викове по адрес на сестрите "Терористки". "Думата терористки беше произнесена от тази зала и от вашето мнозинство", каза още Симов. Иван Ченчев от БСП поиска наказание за народния представител Спас Гърневски, който обяви медицинските сестри за терористки.

По-късно пред журналисти Спас Гърневски, който е народен представител от ГЕРБ, обясни, че е казал "Терористки" на онези, които са взривявали църквата "Св. Неделя", т.е. на комунистите. Той уточни, че е имал предвид онези, които са предали два пъти България, представяйки я за 16-а Съветска република и които са избили хората в Народния съд.

"Беше прочетено от трибуната, че това е организиран акт от БСП", каза още Гърневски във връзка с барикадата на медицинските сестри.

Снимка: Агнес Методиева