Наредиха умъртвяване на всички нерегистрирани прасета във Варненско

Инспекторите в региона са установили укрити животни в три общини

Новини
13:52 - 13 Август 2019
2195
Наредиха умъртвяване на всички нерегистрирани прасета във Варненско

Нова заповед от вчера, подписана от областния управител Стоян Пасев, задължава всички стопани от областта, които не са регистрирали прасетата си, да ги изколят доброволно.

Изискването важи за всички общини, не само за тези, които попадат в 20-километровата санитарна зона, посочена в указателното писмо на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Това каза пред агенция „Фокус“ д-р Златина Димова от Областната дирекция по безопасност на храните. „Съвсем мотивирано се обосновахме, че има огнища на африканска чума по свинете по диви животни в Шумен, Добрич и Бургас, и това е мярка, която трябва да вземем, за да не допуснем заболяването“, обясни д-р Димова.

Според нея има някои животновъди, които гледат повече животни, не само за себе си, но и с цел търговия. Немалка част от тях са направили тези обекти доста добре и са подали заявление за регистрация на ферма тип „А“ с въведени мерки за биосигурност.

„И ако успеят да отговорят на Наредбата за животновъдните обекти и въведат мерки така, че да предпазят своето стопанство от навлизането на вируса, тогава те ще бъдат регистрирани“, обясни още директорът на ОДБХ - Варна.

По думите ѝ при проверките на инспекторите в областта са установени укрити животни в три общини. В резултат на кметовете предстои да им бъдат връчени предписания с 24-часов срок и впоследствие актове на кметовете на малки населени места. Към момента такива населени места има на територията на община Аксаково, както и в общините Вълчи дол и Аврен.