Танева ще “разчиства” в БАБХ , но след като премине кризата с чумата

В страната в момента има 30 огнища на заболяването

Новини
10:14 - 09 Август 2019
1616
Танева ще “разчиства” в БАБХ, но след като премине кризата с чумата

Ще изчакаме проверката – ще съдействаме, ще се съобразим с резултата от проверката. Да, безспорно ще има кадрови и организационни промени в Агенцията по безопасност на храните, но не можем да ги направим в пика на овладяването на заразата от африканска чума, когато има нужда от хора на терен. 

Това заяви земеделският министър Десислава Танева в коментар за разследването на Генка Шикерова относно дадени 30 млн. лева за мобилни инсинератори за изгаряне на животински трупове, които сега не се ползват при овладяване на африканската чума. 

Припомняме, че самият Дамян Илиев, ръководителят на БАБХ, обясни в телевизионен ефир, че инсинераторите сега не се ползват, защото имали малък капацитет, защото загробването бил по-добър вариант и защото инсинераторите трябвало да горят трупове и на животни, разболели се от други болести. 

На въпрос на БНТ крие ли БАБХ информация, Танева отвърна, че всяка информациия, с която разполага МЗХ, се предоставя. БАБХ обаче е подопечна агенция на МЗХ и е оперативно самостоятелен орган, пише Actualno.com.

Танева каза и, че в България има 30 огнища на африканска чума, като 6 от тях са в промишлени свинекомплекси. Става въпрос само за чума по домашни прасета, а последното установено огнище е на 27 юли. При диви свине обаче има 33 случая, като снощи (8 август) са установени нови 3. Земеделският министър заяви, че 12 страни-членки имат на територията си африканска чума, откакто вирусът е влязъл в Европа, като нито една от тях, без Чехия, се откриват нови случаи. Чехия в момента е под надзор и трябва да минат 3 години, преди окончателно да бъде махнат етикета "африканска чума".