Наркоакция на Европол в няколко европейски страни

Новини
17:27 - 15 Февруари 2022
2204
Наркоакция на Европол в няколко европейски страни

Десетки арести при координирана от Европол полицейска операция в 6 европейски държави. Акцията насочена срещу международния трафик на наркотици, съобщиха белгийски прокурори, съобщи barrons.

В Белгия, където разследването е започнало през 2020 г., са извършени 30 ареста. В чужбина са задържани по-малък брой хора. Според прокуратурата са подадени общо 109 претърсвания в Белгия, Германия, Италия, Испания, Холандия и Хърватия.

Насочената мрежа е активна в трафика на кокаин от Южна Америка и разследването е подпомогнато от хакването на криптирана телефонна мрежа, използвана от организирани престъпни групи.

Последният случай включва източноевропейски трафиканти, базирани в района на Брюксел, както и "граждани от Южна Европа, принадлежащи към лимбургската мафия" - препратка към провинция Лимбург, граничеща с Холандия в северната част на Белгия и която е известна с производство на лекарства.

Разследването в Белгия започна в края на 2020 г. по време на претърсване в района на Брюксел белгийската полиция откри "голямо количество ацетон, няколко килограма канабис, както и фалшиво полицейско облекло", се казва в изявлението.

Тогава белгийските власти откриха, че мрежата вече е разследвана в Испания, което доведе до сътрудничество между двете страни.