Наркобосът Жарко пред съда: Имам високото кръвно, едвам се движа

Когато чуя, че долната граница ми е висока, изпадам в параноя, обясни сръбският бандит пред магистратите

Общество
13:06 - 15 Април 2021
2196
Наркобосът Жарко пред съда: Имам високото кръвно, едвам се движа

"Когато бях арестуван, усетих внезапно влошаване на сърдечния ми проблем. От ден на ден се чувствам по-зле, тъй като главата ме боли от високото кръвно налягане. Едвам вървя и едвам се движа. Когато чуя, че долната граница на кръвното ми е висока, изпадам в параноя".

Това е заявил задържаният у нас заради наркотрафик в САЩ сърбин Жарко Момчилович пред съдия Анелия Щерева от Софийския градски съд на 2 април.

В сряда съдът публикува протокола от съдебното заседание, след като стана ясно, че сърбинът е изчезнал по подобие на не един и двама обвиняеми, подсъдими и осъдени.

Заради високото кръвно и проблемите с аортата с решение на съдия Щерева Жарко е пуснат от килията и от 6 април бил под домашен арест. Оказва се обаче, че въпреки уверенията му, че няма да напуска квартирата, наета от съпругата му Мария, е изчезнал.

Мъжът е обявен за издирване. От съда казаха, че МВР са били навреме уведомени, че Жарко е пуснат под домашен арест.

“Прокуратурата не може да коментира съдебни актове. Прокуратурата не може да е виновна за всичко в тази държава. Отправете си въпросите към съда. Това, което мога да кажа, е, че прокуратурата е протестирала мярката “домашен арест” и производството е висящо пред Софийския апелативен съд”. Така лаконично коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева в сряда.

В четвъртък Софийският апелативен съд ще гледа делото по протеста срещу домашния арест.

Сърбинът, който през май ще навърши 40 години, е родом от градчето Сурдулица, което е близо до българската граница. В родината си той е смятан за част от страховития Земунски клан, който се занимава с наркотрафик, отвличания, убийства.

САЩ издирват Жарко във връзка с внос на хероин през Турция и разпространение на дрога отвъд океана. Заради това престъпление, което в Америка се наказва дори с доживотен затвор, съдия Стюарт Арон от Районния федерален съд за Южен окръг на Ню Йорк издава на 20 януари заповед за ареста на Жарко.

Сърбинът е задържан у нас в началото на февруари при съвместна акция на американската ДЕА и българските служби.

“Бях в България по бизнес и по туристически причини”, обяснява Жарко пред съда. По собствените му думи той бил арестуван, докато се разхождал по една пътека в кв. “Драгалевци”.

“Като цяло аз доста често идвам в България, не ми пречи да живея тук, аз съм от място, което е близо до България. Относно затвора мога да кажа, че отношението на администрацията е коректно, но смятам, че условията се отразяват негативно на здравословното ми състояние. Затова бих искал да го подобря и да бъдат подобрени условията, в които живея. Наистина смятам, че условията тук могат да предизвикат фатален край за мен”, обяснява Момчилович.

Веднага след задържането Жарко се почувствал зле. Той веднага бил заведен на лекар. Пред съдия Щерева Момчилович подробно говори за здравето си.Той изтъква, че за възрастта му кръвното трябвало да е 120 на 80. Неговото обаче било високо. 

“Всяко едно увеличение може да доведе до пръсване на аортата. Кръвното ми налягане на долно ниво е 110-120, а горното е 140-160”, уточнява той. Оказва се, че и преди да бъде отведен в съдебната зала Жарко бил на доктор.

“Кръвното ми налягане беше 120/150 или 160. Не чух горната граница, тъй като, когато чуя, че долната е висока, аз изпадам в параноя”, твърди той.

Пред съдия Щерева прокурор Радост Нацева уточнява, че няма никаква пречка Жарко да бъде воден на преглед при лекар или в болница винаги щом се почувства зле.

Ден преди делото Жарко се запознал с всички документи, изпратени от Департамента по правосъдие на САЩ и пристигнали във Върховната касационна прокуратура на 31 март.

В тях била молбата за екстрадиция от американските власти.

Имало и подробно описание на престьпленията, за които се издирва Жарко - умишлено участие в заговор за трафик на голямо количество хероин. Затова американските закони предвиждат минимум 10 години лишаване от свобода, а максималното е доживотен затвор.

Второто обвинение е разпространение на хероин в САЩ, за което в Америка също може да се получи от 10 години до затвор до гроб.

За подобни престъпления и българското законодателство предвижда тежки наказания.

На делото става ясно, че ден преди заседанието съпругата на Жарко Мария е наела квартира в София, където да живее.

Прокуратурата обаче опонира, че квартирата не е основание, сърбинът да излезе от килията. Прокурор Нацева обяснява и защо. Той няма трайна връзка с България, тъй като няма данни да е живял преди това у нас или да е имал намерение да се установява в страната.

“Смятам, че съществува реална опасност да се укрие от производството, вземайки предвид, че престъпленията, за които е обвинен, са наказуеми според американското законодателство с минимум 10 години лишаване от свобода”, посочва прокурор Нацева.

В пледоарията си адвокатката на Жарко Аделина Натина изтъква още негови страдания. Той имал сколиоза, дегенеративни промени върху прешлените на гръбнака, страдал от острофити.

“Аз нямам никакво намерение да се укривам. Искам само да ми се позволи да спася живота си. Аз съм баща на едно дете, имам жена, имам семейство и не трябва да ми се случи нещо лошо”, моли Жарко съдия Щерева.

В решението си тя все пак признава, че има опасност той да се укрие, защото преди ареста не е свързан с България.

“Поддържането на високо кръвно налягане представлява непосредствен риск за влошаване на състоянието на увредения кръвоносен съд на сърцето му”, посочва съдийката.

Според нея домашният арест ще позволи на Жарко да ходи на лекар, за да се лекува.

“Трябва да му бъде дадена възможност да направи необходимите медицински изследвания и консултации, за да може да му бъде предписано лечение, което адекватно да поддържа стойностите на кръвното му налягане. И ако се налага, да му бъде извършена оперативна намеса, така че да бъде възстановено неговото здраве и да бъде запазен животът му”, посочва съдия Щерева.

А Жарко въпреки обещанието, че няма да ходи никъде, изчезва.