Нарочно ли са съсипани картините на Майстора и Мърквичка в Националната галерия?

Прокуратурата се отказа да разследва, шедьоврите не са застраховани

Култура
14:56 - 20 Октомври 2023
13630
Нарочно ли са съсипани картините на Майстора и Мърквичка в Националната галерия?

Драмата с 251 безценни картини, повредени в Националната художествена галерия, се разраства. Lupa.bg ви съобщи за съсипаните съкровища преди седмица, но ето, че се появи потресаваща версия за съсипаните шедьоври - умишлени действия на служители на НХГ.

Сред пострадалите картини са произведения на големите български художници - Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов и Сирак Скитник. Официално те са се повредили заради авария.

Заради неясната съдба на произведенията Министерството на културата сезира Софийската районна прокуратура и отпуска 9000 лв. за ремонт. Прокуратурата обаче не намира престъпление и не образува дело. Хора от галерията твърдят, че всичко това е борба за директорския пост. Сега на него е Ярослава Бубнова, а 5-годишният ѝ мандат изтича през 2024 г.

Става въпрос за щети по платната, нанесени в периода от 2016-а до 2023-а, разкри в свое разследване за сайта “КлинКлин” журналистът Калоян Константинов.

Кой иска главата на Яра Бубнова?

Първата беда, сполетяла най-новия филиал на НХГ “Квадрат 500”, е падането на мазилката година след като сградата е ремонтирана за 27 млн. лв. Таванът се рони в зали №12 и 13 на втория етаж, където са скулптури на Андрей Николов и картини на Цено Тодоров, Никола Михайлов и Стефан Иванов. Година по-късно - през януари 2017 г., става инцидент с климатичната система, при който са повредени няколко от най-ценните картини в “Квадрат 500” от колекцията “Чуждестранно и европейско изкуство”, рисувани преди 4-5 века.

“През 2017-а имаше авария на климатици. Но да се говори за повреда на картини, е много трудно и недоказуемо”, казва Слава Иванова, която през 2013-а е уволнена дисциплинарно от поста на директор на НХГ. Освен комисията, изпратена от Министерството на културата да разследва случая, самата Иванова също започва вътрешно проучване, обясни тя пред “24 часа”. Вика и комисия от външни реставратори. Климатиците са поправени за два дни, но тогава има битка за директорското място и се вдига много шум по темата. “Други бяха подбудите”, казва Иванова.

Година по-късно фирмата, която поддържа газовото пожарогасене, също е извикана, за да провери системата и не открива нередности. През 2020 г. поддръжката е възложена на нова компания - “Синхрон-С”, според която всичко е наред, обясниха от прокуратурата.  

Но в началото на февруари тази година при профилактичен преглед гръмва противопожарната система, която изпускала инертен газ IG-541. Повредени са 75 картини от началото на XX век, като някои дори падат от стелажите. Още преди взрива течът на газ увредил и други картини, твърдят от прокуратурата. След този инцидент от Министерството на културата подават сигнал до Софийската районна прокуратура, откъдето назначават проверка по случая. Доказателствата сочат, че става въпрос за авария без човешка намеса и от държавното обвинение отказват да образуват досъдебно производство с мотива, че не е престъпление. В своя позиция от министерството обясниха, че обжалват и не могат да коментират повече, тъй като процесуалните действия все още са в ход.

"Автопортрет" на Майстора е сред пострадалите картини

Картините не са застраховани, а 18 платна са тежко увредени

43 картини са с ниска степен на увреждане, 13 са със средна, а 18 платна са тежко увредени и се нуждаят от “спешна консервационно-реставрационна намеса”. Разбира се, платната не са застраховани.

11 са картините на Иван Мърквичка, по които има щети - “Седнало куче”, “Къпеща се жена”, “Шопско хоро” (на водещата снимка), “При люлката по време на жътва”, “Ноктюрно на ужаса”, “Ескиз на сграда” “Селянка от Търновско”, “Селянин от с. Нова махала”, “Девойка от Трън”, “Портрет на Аврилия Гаврилова” и “Невеста от Софийско”.

Три са на Владимир Димитров-Майстора - “Жътвар”, “Автопортрет” и “Мраморно море – залез”. “През Балкана” е името на увредената картина на Сирак Скитник. Дечко Узунов е автор на пострадалата “Момичета циганчета”.

Част от картините са с разкъсани платна и са откъснати от рамките. До този момент някои дори не са били излагани. Тъй като няма снимки на творбите преди повредите, за голяма част от картините не може да се определи точната степен на поражения. 

Автопортрет на Владимир Димитров-Майстора. Той се е рисувал няколко пъти, затова не се знае коя точно картина с неговия образ е повредена.