Народната библиотека в Пловдив моли да й дарят фотографски албуми, картички и портрети

Общество
15:41 - 08 Април 2022
998
Народната библиотека в Пловдив моли да й дарят фотографски албуми, картички и портрети

Народната библиотека (НБ) "Иван Вазов" в Пловдив моли дарители за фотографски албуми, картички и портрети, за да запълни фонда си. Това съобщиха от културната институция. Тя изпълнява функциите на второ национално хранилище на българската книжнина. 

В интерес на доброто физическо състояние и пълнотата на тази важна колекция със статут на културно наследство, от библиотеката отправят апел към всички, които притежават в домашните си библиотеки, търсени за библиотечния фонд заглавия. Част от тях са фотоалбумите "Родопски багри" от 1968 г., "Съкровищата на Рилския манастир" от 1972 г. и "България през погледа на света" от 1976 г. Пълният списък с 10-те, липсващи в архива издания, може да бъде открит на сайта на НБ "Иван Вазов" - Пловдив.

Депозитните институции, каквато е и НБ "Иван Вазов", трябва да могат да предоставят ефективни библиографски услуги и достатъчен достъп до депозираните публикации с цел да се увеличи ефективността им, посочват от библиотеката. От там припомнят, че в течение на над 120 години обгрижват отговорно и методично своя Архив на българската книжнина.

Независимо, че според Правилата за обслужване, библиотечните документи от Архива се ползват само в читалните зали, неизбежно с годините те са подложени на рискове от загуби и непълноти, и естествена амортизация, обясниха от културната институция.