Народният стартира сезона с водосвет (СНИМКИ)

Трупата се надява театърът повече никога да не бъде затварян

Култура
13:10 - 01 Септември 2020
5312
Народният стартира сезона с водосвет (СНИМКИ)

Народният театър „Иван Вазов“ стартира новия си сезон с традиционен водосвет, който бе отлужен на Голямата сцена от отец Лъчезар Вълков.

Откакто стана директор на академичната трупа през 2016 г. актьорът Мариус Донкин, който е син на свещеник, всяка година на 1 септември кани духовник от някой софийски храм да отслужи молебен за здраве. На 1 септември започва и Църковната Нова година и чисто символично тя съвпада и със старта на театралния сезон.

Ритуалът събра на Голяма сцена част от актьорския и почти целия технически и административен екип на театъра. Отец Лъчезар измоли от Бог да бди над работещите в театъра и неговите зрители и ги благослови със светена вода, а след това всички заедно изпяха „Многая лета”.

Актьорите и всички които са част от Народния театър вярват, че и тази година прочетената молитва за здраве и благоденствие ще донесе успешен сезон на театъра. Всички артисти се надяват, че безпрецедентното затваряне на театрите за три месеца заради пандемията повече никога няма да се случва и добрите вести тепърва предстоят.

Заради извънредната ситуация Народният театър бе затворен от март до май, а през юли бе открита малка сцена за театъра, където почти всяка вечер през юли и август имаше представления. При спазване на противоепидемичните изисквания постепенно бяха възстановени и спектаклите, които се играят и на трите закрити сцени - Голяма, Камерна и сцена "Апостол Карамитев" на 4-ия етаж. За пръв в историята си Народният театър изнасяше спектакли в София и през август.

По време на водосвета на Голяма сцена бе изнесена старинна икона на Света Богородица, която се съхранява в кабинета на директора Мариус Донкин.

"Иконата има много нелицеприятна история. Но пък в нейната история има и пример и се надявам хората да го разберат като я разкажа. Тази икона е намерена в един склад за вехтории и за захвърлени вещи. Тя била закована на прозореца, за да пази от течение и за да не духа вятърът и да не влиза дъжд. Колегите са я намерили и са решили да я вкарат в едно представление. Оттам тя дойде в кабинета ми. Сега всеки сезон на 1 септември иконата е заедно с нас на сцената вече осветена и благословена. Тя е по класическите канони на иконописането, което значи, че центрирайки зениците, Богородица може да ви гледа във всеки един момент, където и да сте. Надявам се, че тя постоянно, гледайки ме тук, ме вкарва в правия път. Отвреме навреме си говорим с нея. Надявам се, че и всеки друг, който влиза тук, поглежда към нея и по някакъв начин се замисля за истината и справедливостта", сподели Мариус Донкин преди време в интервю за Lupa.bg.

Днес започнаха и репетициите на няколко премиерни спектакъла, а първата премиера за сезона е "Страх за опитомяване" от Оля Стоянова на 10 и 11 септември на Камерна сцена. Режисьор е Стефан Спасов, а в актьорския екип са Емануела Шкодрева, Деян Ангелов, Стефан Къшев и Ненчо Костов. Сценограф е Нина Пашова, а музиката е на Теодосий Спасов.

Друго премиерно заглавие е "Капитал(на) грешка" на режисьора Иван Пантелеев. Първата среща с публиката е предвидена на 26 септември на Голяма сцена.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА