Народният театър на Ниш гостува в София

Десимир Станоевич е режисьор на мюзикъла "Таборът отива към небето", който ще видим тази вечер

Култура
11:14 - 18 Февруари 2020
1227
Народният театър на Ниш гостува в София

Мюзикъла "Таборът отива към небето" - постановка на Народния театър на Ниш, Сърбия, ще се играе днес, 18 февруари, от 19 ч. на сцената на Националния музикален театър в София. Режисьор е Десимир Станоевич - популярен театрален и филмов актьор в Сърбия, който през последните години поставя театрални спектакли. 

Текстът на мюзикъла е по мотиви от новелата на Максим Горки "Макар Чудра". В нея се разказва за необикновената и романтична любов на Рада и Зобар, които живеят в необятната руска степ. "За нас, както и за Горки, циганите не са слаби и унизени хора, а народ, който обича живота, свободата и дивите ритми на песента и танца. Такива хора могат само да полетят към небето, защото земята е твърде тясно място за тях, казва режисьорът. Традиционната циганска музика, пълна с живот и енергия, кара душата и сърцето да заиграят. Тези ритми допълват разказа за любовта на Рада и Зобар и го издигат до вечната тема за любовта на Ромео и Жулиета", убеден е Станоевич.

Аранжиментът на музиката е на Боривое Младенович и Игор Дунич. Сценографка е Ивана Савич, художник на костюмите - Деян Гоцич, хореограф - Небойша Громилич. В главните роли са зведите на Народния театър на Ниш Александър Маринкович в ролята на Зобар, Майа Вукоевич-Цветкович в ролята на Рада, Мирко Борчевич като Макар Чудра, Ивана Недович (Майката на Зобар), Весна Станкович (Майката на Рада), Стефан Младенович (Талимон) и други. 

Десимир Станоевич е роден през 1950 г. в Ниш. Бил е актьор в Народния театър в родния си град (1970-1990), където е играл повече от 80 роли. От 1990 г. е ангажиран в прочутия театър "Теразие" в Белград, където пресъздава над 30 образа - Зорба в "Зорба Гърка", Тевие в мюзикъла "Цигулар на покрива", Ришельо в "Тримата мускетари" и много други. Играл е и в Белградския драматичен театър, театър "Славия" и др. Има десетки роли в сръбски и чуждестранни телевизионни сериали и филми.