Нарухито провъзгласи възкачването си на Трона на хризантемата в Япония (СНИМКИ)

Императорът прочете обръщение към богинята на Слънцето Аматерасу

Актуални новини
08:35 - 22 Октомври 2019
2468
Нарухито провъзгласи възкачването си на Трона на хризантемата в Япония (СНИМКИ)

Императорът на Япония Нарухито официално обяви днес възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи обръщение на церемонията по интронизацията си в Токио, съобщи ТАСС. Днешната церемония е кулминацията в ритуалите по предаване на Трона на хризантемата, започнали през май с абдикация на бащата на Нарухито - Акихито. С възкачването на Нарухито на Трона на хризантемата започва новата ера Рейва (Красива хармония).

"Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят", каза монархът.Церемонията се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери, отбеляза Асошиейтед прес. 

Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола. Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

Японският премиер Шиндзо Абе поздравява новия император


Националните телевизии излъчиха пряко посещението на монарха, облечен в традиционна бяла роба и с висока черна шапка, в главния храм Кашикодокоро и още две светилища, за да се помоли и да съобщи на боговете за възкачването си на престола, посочва ТАСС. Нарухито беше придружен от придворни, които също бяха облечени в средновековни традиционни костюми.

Шиндзо Абе се покланя на император Нарухито


59-годишният Нарухито прочете обръщение към богинята на Слънцето Аматерасу, смятана за родоначалник на японската императорска династия, а после извърши ритуали в храма, посветен на предишните императори, които също са смятани за богове, и в светилище, където символично присъстват други божества от националната шинтоистка религия.

Императорският дворец в Токио


Сред високопоставените гостите от повече от 170 страни и международни организации наред с британския принц Чарлз, първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и германския президент Франк-Валтер Щайнмейер е и българският президент Румен Радев заедно със съпругата си.

Британският престолонаследник принц Чарлз пристига на церемонията по интронизацията на НарухитоЦеремониите по възкачването на новия император на трона се очаква да струват на японския данъкоплатец 16,3 милиарда йени (150 млн. долара), което е с 30% повече, отколкото при възкачването на император Акихито през 1990 г., главно поради по-големия брой гости, отбелязва ДПА.

Шведският крал Карл XVI Густав заедно със съпругата си Силвия