Нарушение: Вериги отвориха напук на локдауна

Общество
21:55 - 23 Март 2021
17629
Нарушение: Вериги отвориха напук на локдауна

Търговци заобикалят локдауна с два трика, пише в.“Телеграф“. Рестрикциите този път удариха и по големите магазини с търговска площ над 300 кв. м. Някои от тях обаче измислиха начини да заобиколят забраните, за да продължат да работят.

Верига за ремонт и обзавеждане на дома започна да продава стоката си подобно на начина, по който заведенията продават храна за вкъщи. На входа на магазина са отворени две каси, където посетителите могат да поръчат каквото им е необходимо – ламинат, бои, плочки. Клиентите не са допускани вътре, а служители им носят поръчаната стока на касата.

„Хората виждат, че работим и посещават магазина, но когато разберат, че не могат да разглеждат, се отказват от пазаруването“, коментира служител. „Жалко е, това е загуба за нас, още първия ден оборотът падна много. Докато ни отворят, ще разчитаме на онлайн продажбите“, допълни той.

Голям спортен магазин пък измисли друг начин да посреща клиенти. Посетителите се пускат през три входа. Пред магазина казваш на охраната каква стока точно търсиш. В зависимост от това служителят те пуска през съответния вход. Вътре отделните сектори са разделени от прегради. Сложени са и червени ленти на кръст. Клиентът може да пипа дрехите и да пробва, но на входа задължително трябва да си дезинфекцира ръцете. Не се допускат повече от 15 клиенти наведнъж в един сектор. „От сутринта са влезли трима души, явно хората не знаят, че работим“, коментира служител на магазина. „От началото на пандемията хората поръчват повече онлайн“, каза още той.

Друга от големите вериги - „Джъмбо“, обаче беше затворена, след като при предишния локдаун снимки на блъсканици в пловдивски обект предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Вчера табела на входа посрещаше посетителите, че магазинът няма да работи до 31 март.

В моловете пък работят само хранителните магазини, аптеките, банковите офиси. Заведенията на последния етаж работят само за поръчки, направени онлайн. Хората не могат да си вземат храна за вкъщи или офиса на място.

Заведение в столичния квартал „Изток“ пък отвори вчера напук въпреки локдауна, съобщи БГНЕС. Собственичката Росица Коцева категорично отказа да затвори. „Смятам, че след като са позволили на някои фирми да работят, положението не е чак толкова зле, значи и аз мога да си работя. Ако положението е толкова зле, затворете държавата, както направихте март месец, когато можахме да си разсрочим заемите и банката не ми звънеше по 5 пъти на ден“, заяви жената, която обаче казала на служителите си да не идват.

Все още нямаме информация колко заведения са отворили в локдауна, заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. По думите му това, което най-много дразни бизнеса, е удължаването на рестрикциите, вместо срокът да се каже още в началото. Бизнесът работи на база предвидимост, трябва да знаем какво да правим, добави той.

В навечерието на новия локдаун в неделя пък пловдивчани пазаруваха отново като бесни тоалетна хартия във веригите. Нямаше обаче опашки и струпвания в хранителните магазини. В два от големите хипермаркети в Русе в понеделник преди обед се забелязваха повече пазаруващи, но най-вероятната причина за това са новите промоции, а не необходимостта от презапасяване с продукти заради локдауна, показа проверка на „Телеграф“. Рафтовете с тоалетна хартия са пълни, няма недостиг и на други нехранителни, а и на хранителни стоки. Пред магазините няма опашки, а охраната не допуска вътре хора без маски.

Драмата с пазаруването в големите търговски вериги в Добрич обаче е пълна, особено през уикендите. Явно добруджанци не признават никакъв локдаун, защото нито спазват дистанция, нито носят маските си както трябва. Настъпват към щандовете и грабят, без да отчитат факта, че на сантиметри от тях има други хора. Същото е и на касите. Човек зад човек, няма дистанция. Няма забележка и от никого. Единствено на входа на веригите има по един гард, който стои повече за авторитет, отколкото да следи и да въдворява ред.

Още по-лошо е в малките магазинчета, които продават на борсови цени. Пространството е пълно със стока, мястото за движение на клиентите се измерва в сантиметри, в същото време хората пазаруват и се тъпчат буквално един върху друг. Няма контрол от страна на собствениците на тези магазинчета. Единственото нещо, което в Добрич се спазва, е редът в аптеките.