НАСА: Черно море рязко е променило цвета си

Актуални новини
12:36 - 21 Юни 2024
3179
НАСА: Черно море рязко е променило цвета си

НАСА съобщи, че Черно море е изменило рязко цвета си. Ако по-рано, гледано от космоса, то имало тъмносин цвят, сега заради масовото размножаване на фитопланктон, е станало изумрудено зелено. Най-големите промени в цвета са пред бреговете на България и Румъния (делтата на Дунава), съобщава „Фокс Нюз“.

Подобни промени има и пред бреговата ивица на Украйна. Снимките на изменението са фиксирани със спътника Aqua satellite. Според специалистите,

нашествието на фитопланктон може да доведе до рязко понижаване на нивото на кислород в Черно море, а оттам и до масово измиране на морските му обитатели. Фитопланктонът е съставен от едноклетъчни водорасли и цианобактерии.

Той се храни със слънчева светлина. По-големи риби и миди се хранят с него. И през този май процесите са същите както всяка година. Ярките цветове продължават да отбелязват прогреса на увеличаващото се пролетно цъфтене на фитопланктона в Черно море в началото на май 2024, отбелязват от NASA. Според учените редица са факторите, които водят до бурния му цъфтеж.

В Черно море се вливат големи реки като Дунав, Днепър, Риони и Днестър. Така чрез речния отток в големия вътрешен басейн попадат хранителни вещества. Резултатът от замърсяването от човешка дейност, като селско стопанство и индустрия, също спомага растежа на фитопланктона.