Наш историк отговори на Пендаровски: Не етнически македонци, а българи са репресирани в Пиринска Македония

ВМРО-ДПМНЕ не може да промени Конституцията ни, заяви доц. д-р Спас Ташев

Политика
18:15 - 05 Март 2024
5730
Наш историк отговори на Пендаровски: Не етнически македонци, а българи са репресирани в Пиринска Македония

Твърдението на Стево Пендаровски, че у нас има македонско малцинство, което страда 80 г. и е преминало през мъчения и голгота, не отговаря на историческата истина. Очевидно е, че той е започнал своята предизборна кампания. В нея Пендаровски иронизира ВМРО-ДПМНЕ, които обещават, че ще променят българската Конституция и македонското малцинство ще се впише в нея. Това няма как да се случи, обясни пред Lupa.bg историкът доц. д-р Спас Ташев по отношение на твърденията на македонския президент, че македонското малцинство в България е малтретирано с десетилетия.

Стево Пендаровски

Спас Ташев припомни, че е имало репресии върху българи в Пиринска Македония през 1946 г. Те са насилвани да се пишат македонци по време на най-дивия комунистически период у нас през 46 г. и при преброяването през 56 г. „Тогава на власт в СССР беше дошъл Хрушчов и с цел да спечели Югославия, беше започнал да притиска Тодор Живков българите в Пиринска Македония да бъдат обявени отново за македонци, както бе станало по време на Георги Димитров”, обясни историкът.

Гражданите на Северна Македония за пореден път нямат избор – принудени са да избират не между доброто и злото, а между по-малкото и по-голямото зло, между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Същото важи и за президентските избори – дали ще посочат Стево Пендаровски или Гордана Силяновска.

„В предизборен клип на Силяновска от 2019 г. се виждаше учебник по конституционно право на проф. Стефан Стойчев. За да не се разбере, че тя чете българска литература, беше размазан българският герб на корицата на книгата. Това означава, че тя ползва прекрасно книжовен български, без да го е учила, но се срамува от този факт. Това показва колко е ниско нивото на политиците в Северна Македония”, посочи доц. д-р Ташев.

Той обясни, че българското държавно устройство не предполага наличие на национални малцинства. Затова никое малцинство не може да бъде записано, без значение какво е то. Северна Македония е поела ангажимент с двустранна спогодба да няма малцинствени претенции към България. Същото важи и за Гърция. Всяко заговаряне в тази посока означава неспазване на поети ангажименти от страна на Скопие.

"Подобна политика въобще не е македонска, а руско-сръбска, тъй като именно в Белград и Москва е създадена сегашната държавна доктрина на Северна Македония, останала като едно непроменено наследство от комунистическа Югославия. Днес вместо Скопие да върви по европейски път, както декларират неговите управници, то върви усилено към сръбския свят – доктрината на Белград, облечена с привидно благозвучното име Отворени Балкани. Разминаването между думи и дела става все по-фрапиращо“, коментира доц. д-р Ташев.