Наш изселник избухна: Ердоган съсипа Турция

Актуални новини
17:13 - 11 Февруари 2022
5366
Наш изселник избухна: Ердоган съсипа Турция

„550 лири ми е увеличението на пенсията. А 600 лири ми е сметката за ток. Никога не сме получавали такава сметка, невъзможно е. Как ще го живеем този живот ние? Още не бях получил увеличението, а вече си го бяха взели обратно. Това помощ ли е?“.

Това са думи на наш изселник в Турция, пенсионерът Кемал Шакиролу, цитиран от „Свободна Европа“. Сметката му за ток е една четвърт от новата пенсия от 2 550 лири.

Представя се като момчилградчанин, на 62 години, женен за "добра жена", баща на две деца и дядо на две внучета. Идва в Турция през 1990 г., след като е преживял насилствената смяна на имената в комунистическа България.

„Дойдох без никакви пари, никакви познати тук и с нито един бял косъм. Сега имам триетажна къща, много приятели и целият съм побелял“, шеговито разказва Кемал и изведнъж се натъжава.

„Единственото ми развлечение е в кварталното кафене с приятели. Ми то чаят вече е 5 лири. Може ли на един чай да се стои на раздумка или игра на карти?“

„Преди идването на сегашния президент, тоест допреди 20 години, само с една седмица работа купувах храната за целия месец на семейството. Оставаха пари за заделяне. Къща построих. С появата на Ердоган всичко тръгна назад. И се вижда докъде стигнахме. Накрая ще си отида в Момчилград, ще си купя крава и ще си гледам градината“, заканва се пенсионерът.

„Ердоган не дава да се протестира, следи социалните мрежи и хората, лоша дума не дава да се каже за него. Но мен не ме е страх. Изразявам си мнението ясно и навсякъде. Този човек съсипа Турция.“