Наша боксьорка за Имане Халиф : Каза ми: Ще те смачкам, аз съм мъж, но за другите съм жена

Джоана Нуеамеруе се била с него на ринга в "Дианабад"

Спорт
09:25 - 03 Август 2024
4616
Наша боксьорка за Имане Халиф: Каза ми: Ще те смачкам, аз съм мъж, но за другите съм жена

Джоана Нуеамеруе е една от най-забележителните български боксьори. Тя е българка и се гордее с нигерийските си корени. След като не се класира за Олимпиадата продължава с интензивните тренировки в Лас Вегас. В началото на февруари участва в турнир с националния отбор на Алжир. А, неин съперник на ринга в „Дианабад”, се оказва Имане Халиф.

„Изведнъж идва и с усмивка казва „Ей, сега ще те смачкам, защото аз съм мъж. Но за другите съм жена. Сега ще разбереш моята мъжка сила”. Това е отвратително. Мъжката сила не може да се сравни с женската сила при бойните спортове. Нека да направим разлика с другите спортове. Тук се удряме и нараняваме. Един мъж, ако те удари може да те приключи”, споделя Нуамеруе пред НОВА.

"Играеше с усмивка и се плезеше. Държеше се държеше нагло. Играх с него цяла седмица. Мисля, че изиграхме 3-4 спаринга. Имам запис на всичко. Мога да потвърдя, че това за мен е мъж. Мъжка сила. Мъжка техника, всичко. И тя даже се учуди, че и аз връщам на ударите.

Нуеамеруе уточни: "Специално тя не ме е наранила. Но, понеже аз знам, че съм стабилна и здрава, аз съм мъжко момиче, поемам много удари и знам как да издържа. Но другите момичета не са толкова силни. Нейните съотборнички дойдоха при мен и ми казаха „Иман не е мъж. Тя е жена и просто живее високо в планината. Тя е жена, просто има висок тестостерон. Треньорът ми каза „За мен това е мъж. Не знаем защо се състезава в женската категория”.

Боксьорката негодува срещу решението на МОК:

"Значи за Олимпиадата изведнъж става жена, а на другите състезания е мъж. Ужас, ужас. Това не го знаех. Това за мен не е нормално. Нали затова има мъже, има и жени. Ако ще е така да направят федерация за трансджендъри - мъже, които искат да бъдат жени или жени, които искат да бъдат мъже. 

Джоана Нуеамеруе не се притеснява, че заради мнението ѝ ще я нападнат, че е хомофоб, трансфоб, ксенофоб.

"Всеки може да играе каквото си иска. Аз лично играх с нея или него спаринг. Как хората ще ме обиждат за нещо, което не е редно? Аз не видях някой да е съгласен с това".