Нашествие на румънски джебчии и измамници у нас

Новини
09:19 - 01 Март 2021
1388
Нашествие на румънски джебчии и измамници у нас

Нашествие на румънски джебчии у нас. За първи път полицията ги забелязва в началото на пандемията. Тогава само са гастролирали. В края на миналата година обаче идват за дълго, като си наемат дори и квартира.

Обраните от тях в столичния градски транспорт са десетки. Освен, че пребърквали чанти на пътници, същите тези джебчии заработвали по минимум 500 лева на ден, като се правели на глухонеми, предава NOVA.

В началото на февруари, докато се качва в трамвай на площад „Македония”, жена е обрана от банда румънски джебчии.

„Говорих по телефона, за съжаление, и ми беше полуотворена чантата. Усетих, че някой я дърпа, но не успях да реагирам, тъй като се качвах. Трамваят затвори вратите. Вътре, установих, че ми го няма портмонето”, посочи потърпевшата.

На записи от охранителни камери се вижда, че още преди да се качи, жената е наобиколена от двама мъже. Единият се блъска в нея и измъква портфейла ѝ. Друг прави параван. След като кражбата е факт, двамата остават на спирката. Оттам наблюдават дали обраната ще реагира.

„Единият ме гледаше най-нагло през прозореца. Очакваше някакъв знак от някого. Освен кредитната карта, имах значителна сума пари, за да си платя данъците на държавата. Някъде към 800 лв”, разказа още обраната.

Този ден без портфейли се оказват и други пътници в градския транспорт. Запознават се в полицията.

„Възрастна жена, с бастун, плачеше в приемната. Обясни, че са и взели пенсията. Тя сподели, че няма близки и че не знае как ще преживее месеца”, каза още потърпевшата.

За последните два месеца сигналите в центъра за градска мобилност са 70.

„Повече от три месеца всички средства на градския транспорт са оборудвани с камери за видеонаблюдение. Записва се, предава се и в реално време. Видеоматериалът е предаден на компетентните органи, мога да ви уверя, че е почти невъзможно да скриете каквото и да е действие в градския транспорт”, категоричен е Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност.