Наши бойци сформираха българо-македонски легион в Украйна (СНИМКИ)

Общество
15:03 - 28 Март 2022
11469
Наши бойци сформираха българо-македонски легион в Украйна (СНИМКИ)

Македенско-български батальон е бил сформиран и вече се бие на територията на Украйна. Новината дойде от парламентарно питане към военния министър Драгомир Заков от БСП. Момчетата, които обясняват, че представляват съвкупност от патриоти от двете страни, готови да защитят свободата и световния мир, продължават да набират доброволци. По информация от социалните мрежи вече десетки са заминали край Ирпен, за да отбраняват региона от руската агресия.  

"Мисията ни е миротворческа", категорични са от организацията. Тя е сформирана от доброволци, но с военно образование и се търсят нови попълнения именно с такова. 

От България те са изнесли любителски дронове, с които осъществяват наблюдение върху руските сили. 

Чуждестранният легион "Тодор Александров" започва мисията си в началото на месеца, когато осъществява контакт с украинските власти за официализирането на бойната група като част от териториалната отбрана на страната. Преди да стартира действия "на терен" всеки доброволец минава строго обучение с техниката, заедно с грузински,  украински и британски войници.

Посолството на Украйна трябва да одобри всеки един участник. За да стане част от легиона, той трябва да има военен опит и да знае как да борави с оръжия и да се справя във военни ситуации. 

Депутатите от БСП Благовест Кирилов и Иван Петков са заявили въпрос за бойната група към Заков дали има информация за учредяването му у нас и дали съществува законова регламентация за подобни действия.