Наши фабрики ремонтират украински военни машини?

Зеленски обеща помощ при извеждането на екипажа от кораба "Рожен"

Топ
17:52 - 28 Април 2022
2464
Наши фабрики ремонтират украински военни машини?

България е готова да ремонтира украински военни машини в свои фабрики, обеща на Зеленски премиерът Кирил Петков в Киев. Украинският президент призна, че разчита на такава помощ. "Украинска военна техника може да се ремонтира в България. Това е важно за нас, а и ще бъде изгодно за българските компании", коментира той.

Украйна вече обеща на страната ни евтина електроенергия, както и да съдейства за диверсификация на газа през Трасбалканския поток.

Зеленски обеща сътрудничество при извеждането на българския екипаж от кораба "Рожен" в пристанището на Черноморск - една от основните теми, които делегацията на премиера Петков постави на домакините. На съдействие се разчита и за евакуацията на кораба "Царевна", на чийто борд останаха капитанът и няколко моряци.

Днес Петков и българската делегация посети мястото, на което са погребани 97 души. Човек загубва политическото говорене и усеща човешката трагедия, каза премиерът, като допълни, че България е част от демократичния свят и в един глас трябва да кажем - това е недопустимо.

Министър-председателят коментира предстоящото гласуване в българския парламент на решението за изпращане на военнотехническа помощ за Украйна. "Това тук не е въпрос на коалиция и на опозиция. Това е въпрос на човешки ценности. Време е България да се обедини около човешките ценности - на демокрация, на зачитане на човешки права, на зачитане на човешкия живот. Мисля, че ще се обединим около тази позиция", заяви Петков по-рано днес.

Що се отнася до версията за падане на правителството, премиерът заяви, че всеки говори за това от първия ден на кабинета. Както виждате, не е паднал, не мисля, че ще падне, заяви Петков.