Наследникът на Чаушеску обвинен в престъпления срещу човечеството

Йон Илиеску организирал кървавия бунт в Румъния през 1989 г., за да натопи комунистическия диктатор

Балкани
14:20 - 08 Април 2019
5053
Наследникът на Чаушеску обвинен в престъпления срещу човечеството

Бившият румънски президент Йон Илиеску е изпратен на съд по обвинение в престъпления срещу човечеството в дело за революцията в Румъния през 1989 г., довела до рухването на комунистическия режим, съобщава агенция Аджерпрес.

Подсъдими по същото дело са още бившият вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и генералът от резерва Йосиф Рус, бивш началник на Военната авиация. Главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар съобщи на пресконференция днес, че делото за революцията е внесено в съда. По думите му то съдържа над 3000 тома. Главният прокурор се извини за продължилото твърде дълго разследване.

Йон Илиеску стана приемник на Чаушеску след свалянето на комунистическия диктатор в края на 1989 г. Илиеску стана първият президент на Румъния след кървавата революция и бе държавен глава от 1990 до 1996 и от 2000 до 2004 г. В периода 1996-2000 и 2004-08 година е сенатор от Социалдемократическата партия.

По времето на комунизма Илиеску е близък до Чаушеску – той е сред водещите членове на Централния комитет на Румънската комунистическа партия. В началото на 70-те Николае Чаушеску започва постепенно да го маргинализира, като през 1984 г. Илиеску е изключен от ЦК на РКП.

Според обвинителния акт Илиеску, в качеството си на член на Съвета на Фронта за национално спасение, който управлява страната в първите седмици на революцията от 1989 г., е съпричастен към плана за диверсия, приложен след бягството на диктатора Николае Чаушеску и съпругата му Елена на 22 декември 1989 г.

Прокурорите твърдят, че терористичната психоза „е била създадена съзнателно чрез диверсия и дезинформация и е предизвикала след 22 декември 1989 г. смъртта на 862 души, раняването на 2150 души, лишаване от свобода и психически травми на стотици хора”.

Реализирането на този план е основна причина за многобройните жертви и последвалите разрушения. Прокуратурата смята, че Илиеску заедно с група военни преднамерено са организирали масовото убийство на протестиращи, за да обвинят по-късно в това Чаушеску. Самият диктатор е свален от власт в резултат на кървавите размирици в столицата Букурещ на 22 декември 1989 г. Заедно със съпругата си Елена мигновено е изправен пред съда. Двамата са осъдени на смърт чрез разстрел, като присъдата е изпълнена на 25 декември.

В съобщение на Главната прокуратура от днес се посочва още, че военните прокурори са разпоредили прекратяване на делото по отношение на бившия диктатор Николае Чаушеску, бившия премиер Петре Роман, бившия министър на отбраната Виктор Атанасие Стънкулеску, както и на бившите функционери Силвиу Брукан, Юлиан Влад, Тудор Постелнику, Василе Миля и Николае Милитару.

Прекратяването на делото спрямо тях се дължи на различни причини - смърт на разследваните лица, неубедителни доказателства и други.