Насралла се е съгласил на примирие преди да бъде убит, соченият му за наследник братовчед е в неизвестност

Израел не разрешава търсенето на Хашем Сафиедин след удара срещу южен Бейрут в четвъртък

Свят
09:12 - 07 Октомври 2024
1861
Насралла се е съгласил на примирие преди да бъде убит, соченият му за наследник братовчед е в неизвестност

Израел не разрешава търсенето на сочения за наследник на Хасан Насралла - Хашем Сафиедин (също Сафиадин), след удара срещу южен Бейрут в четвъртък, съобщи официален представител на проиранската групировка. Така съдбата на Сафиедин остава неясна. 

Той беше смятан за потенциален наследник на ликвидирания от Израел лидер на "Хизбула". Изборът на нов лидер ще отнеме известно време, е заявил човек на групировката пред Иракската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. 

Междувременно посланикът на Ливан в Обединеното кралство Рами Мортада заяви в интервю за "Скай нюз", че Насралла се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит.

Посланикът изтъкна, че ливанското правителство, което не се управлява от "Хизбула", е било напълно съгласно с предложената схема за мир от САЩ, Обединеното кралство и още 15 други държави, но за съжаление, когато израелският премиер Бенямин Нетаняху е отишъл в Ню Йорк, просто отхвърлил мирния план, както "продължава да прави и днес". 

Запитан дали смята, че е можело да има прекратяване на огъня и че то е било провалено от убийството на Насрала, Рами Мортада каза, че "това е констатация, която е известна на всички". "Израел избра насилието", добавя още ливанският посланик. Според него светът си има работа с "подклаждащо война израелско правителство".