НАТФИЗ почита Юлия Огнянова с работно ателие, изложба и филмови прожекции

Култура
12:53 - 22 Февруари 2023
1342
НАТФИЗ почита Юлия Огнянова с работно ателие, изложба и филмови прожекции

100-годишнината от рождението на Юлия Огнянова стана повод театрите, в които е работила, да представят на сцените си различни спектакли с участието на нейни ученици - актьори и режисьори. Между тях са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев и др., непреходното наследство и принос на големия театрален режисьор и педагог към българската култура.

Националната академия за театрално и филмово изкуство също ще участва в програмата от събития, посветени на Юлия Огнянова. На 22 февруари от 11 ч. в корпус "Г" на ул. "Сапунджийска" 4 ще се проведе работно ателие "Нравствената сила на театралната клоунада" с водещ проф. д-р Велимир Велев. По-късно, от 17,30 ч., във фоайето на ул. "Стефан Караджа" 20 ще бъде открита и изложба, посветена на живота и творчеството на Юлия Огнянова.

В следващите дни в Кинозалата на НАТФИЗ ще бъдат излъчени четирите филма за Юлия Огнянова. Планирани са разговори с част от участващите актьори и авторите на филмите, успели да присъстват на прожекциите: 23 февруари от 18,30 ч. - "Това име го забравете", документален филм на Боян Папазов; 27 февруари от 18,30 ч. - "Юлия", документален филм на Стефан Джамбазов; 6 март от 18,30 ч. - "Юлия и нейната странна компания", режисьор Владимир Люцканов; 13 март от 18,30 ч. - "Юлия и клоуните", документален филм на режисьора Иван Ковачев.