"Животът е прекрасен" на Морфов в чест на 100-годишнината на Юлия Огнянова

Македонската актриса Биляна Пройковска замества Светлана Янчева в ролята на Серафима Илинична

Култура
15:19 - 15 Февруари 2023
8595
"Животът е прекрасен" на Морфов в чест на 100-годишнината на Юлия Огнянова

Народният театър „Иван Вазов“ се включва в честванията по случай 100-годишнината от рождението на режисьорката Юлия Огнянова със спектакъла „Животът е прекрасен“. По повод юбилея на именитата режисьорка, на 22 февруари, навръх рождения ѝ ден, в Народния театър ще се изиграе представлението „Животът е прекрасен“ от Николай Ердман на режисьора Александър Морфов, който е един от най-изявени ѝ ученици.

Спектакълът е създаден по текста на строго забранената от съветската власт пиеса на Николай Ердман „Самоубиецът“, написана през 1928 г., но поставена за първи път едва през 1987 г. Преводът на пиесата е дело на Александър Морфов и Юлия Огнянова.

Здравословни проблеми на две от актрисите в спектакъла наложиха представлението на 8 февруари да бъде отменено. Тъй като титулярната актриса Светлана Янчева, изпълняваща ролята на Серафима Илинична, е в продължителен болничен, по случай годишнината на Юлия Огнянова в ролята на Серафима Илинична ще влезе македонската актриса Биляна Пройковска. Тя играе същата роля във версията на спектакъла под режисурата на Александър Морфов в Македонския народен театър в Скопие. 

Биляна Пройковска е и съпруга на известния режисьор Деян Пройковски - бивш директор на Македонския народен театър, който е завършил висшето си образование в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в София. Пройковски има свой опит в Народния театър, където през 2019 г. постави "Братя Карамазови".

В спектакъла участват още Камен Донев, Рени Врангова, Пламен Пеев, Албена Колева, Руси Чанев, Радина Боршош, Стефания Колева, Теодор Елмазов, Дарин Ангелов, Валентин Танев, Иван Бърнев, Павлин Петрунов, Биляна Петринска, Йордан Петков, Емил И. Марков, Валентин Балабанов, Любомир Петкашев, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Албена Ставрева, Владислава Николова, Василена Винченцо и Стелиан Радев.

Иван Бърнев, Радина Боршош и Стелиан Радев се присъединиха към "Животът е прекрасен" в началото на годината. Специално участие в постановката на Морфов имат и музикантите Николай Темнисков -туба, Михаил Шишков-син - банджо, Свобода Боздуганова - контрабас, Атанас Илиев - кларинет, Иво Флоров - акордеон.

Заглавието "Животът е прекрасен" води към размисли и надежди за победата на всекидневните чудеса, въображението и големите истини над смазващата действителност. След среднощен битов скандал, изпълнен с много смешни и стигащи границите на веселия абсурд сцени, главният герой Подсекалников решава да се самоубие. 

Причините са безработица, скука, безизходица, несбъднати мечти, досада от всекидневието и от околните…Но когато решава да си отиде от този свят, защото не намира смисъл в живота, се появява тълпа от хора, които го убеждават да придаде смисъл на скорошната си смърт. Следва лавина от безумно веселие и съвсем неочакван край.

Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. в София. Завършва театрознание в Москва. Първата ѝ постановка като режисьор е „Всяка есенна вечер“, представена в Драматичния театър в Бургас през 1959 г.

В периода 1957-1960 е драматург в драматичния театър в Бургас, където работи в компанията на Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов. От 1960 до 1964 г. е режисьор в театър „Трудов фронт“. Три години между 1972 и 1975 г. работи в Театър 199. Между 1975 и 1978 г. е в Драматичния театър в Пловдив. От 1978 г. е на свободна практика.

Поставяла е в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния театър „Ла Страда“. В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър и другаде, преподавала е в Италия и Франция.

През 1981 г. Юлия Огнянова поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ – Стефан Москов, Александър Морфов, Катя Петрова, Леонард Капон, Иван Пантелеев, Христина Арсенова, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев, Нина Димитрова, са част от нейните ученици, с което променя принципно и качествено посоките и моделите на развитие пред българския драматичен театър през последните 20 години на 20 век.

Юлия Огнянова е носител на „Аскеер“ (1999) и „Икар“ (2009) за цялостно творчество. Режисьорката почина през 2016 г. Стогодишнината на знаменитата режисьорка Юлия Огнянова ще бъде отбелязана в много театри в страната. В Народния театър „Иван Вазов“ предстоят още събития, свързани с творческия път и наследството ѝ.

Снимки: Стефан Н. Щерев