НАТО атакува Созопол с помощта на Панайот Рейзи

80 световноизвестни учени представят последните постижения в нанотехнологиите на конференция

Техномания
16:17 - 13 Септември 2019
3648
НАТО атакува Созопол с помощта на Панайот Рейзи

Научната школа на НАТО атакува Созопол на шеста поред конференция. 80 световноизвестни учени ще представят в следващите дни най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите, използвани в сферата на сигурността.

Престижният форум се провежда в хотел „Флагман“, финансиран е от програмата „Наука за мир и сигурност“ на НАТО. Сред участниците има представители на 20 страни от четири континента - членки и партньори на НАТО (САЩ, Канада, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Украйна и др.), съобщи flagman.bg .

Българската наука е представена при лекторите от проф. Пламен Петков от ХТМУ-София и проф. Георги Вайсилов от Софийския университет "Св. Климент Охридски", а сред младите участници има представители на ХТМУ-София, Пловдивския университет и няколко института на Българската академия на науките.

Научната школа в Созопол е организирана със съдействието на Общинския съвет и под патронажа на бившия кмет на града Панайот Рейзи.

„Темата на днешната конференция е използване на материали, произведени в наноразмерно състояние за изготвяне на сензори за защита от различни химични, биологични и радиационни агенти“, съобщи пред Флагман.бг проф. Пламен Петков, известен български учен от ХТМУ-София с богат академичен опит.

Той разказа, че през 2004 година, когато са кандидатствали за финансиране на школата пред НАТО, са преборили конкуренцията на 600 университета от целия свят. Форумът се утвърдил през годините и днес е едно изключително събитие в научните среди.

„Целите на конференцията са да представят на присъстващите най-новите достижения в областта на нанотехнологиите, посветени на сигурността, както и откриването на химични, биологични и ядрени агенти. Ще бъдат оповестени научни открития в сферата на химията, физиката, биологията. Това е силата на нашата конференция. В нея участват представители от различни области на науката, както и от различни държави“, каза на свой ред проф. Кирил Попов.