НАТО и Европа още не виждат изтегляне на руски войски

Фон дер Лайен подчерта, че западните партньори са единни пред всяка заплаха

ЕС
14:32 - 16 Февруари 2022
2914
НАТО и Европа още не виждат изтегляне на руски войски

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново призова Москва да докаже, че изтегля войските си на фона на напрежението заради струпването на военни сили по границите на Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Предстои да се види дали има руско изтегляне. Това, което виждаме, е, че те са увеличили броя на войските и са на път", отбеляза той в началото на двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в централата на Алианса в Брюксел.

"Ако наистина започнат да изтеглят сили, това е нещо, което ще приветстваме. Те винаги са придвижвали сили напред-назад, така че само това, че виждаме движението на частите, на бойните танкове, не потвърждава реално изтегляне", подчерта Столтенберг.

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също заяви, че въпреки новините за изтеглянето на Русия, НАТО и съюзниците му "все още не са видели признаци за намаляване на войските".

По време на речта си в Европейския парламент тя спомена, че Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност работят с всички държави членки за разработването на солиден пакет от възможни санкции, които пряко ще бъдат насочени към "високотехнологични компоненти", от които Русия е "почти изцяло зависима".

Фон дер Лайен подчерта, че западните партньори са единни пред всяка заплаха, в случай Русия реши да нахлуе в Украйна.

Вчера стана ясно, че Русия изтегля част от войските си, които бяха струпани от седмици край границата с Украйна, след приключване на военните учения. Днес Москва обяви, че изтегля и войските си от Крим.

Западът обаче все още очаква признаци на мащабно руско изтегляне от региона, изразявайки предпазлив оптимизъм.