НАТО осъди решението на Путин да признае сепаратистите в Донбас

Москва се опитва да използва претекст за военни действия в Украйна, убеден е генсекът на Алианса

Свят
22:34 - 21 Февруари 2022
3513
НАТО осъди решението на Путин да признае сепаратистите в Донбас

"Осъждам решението на Русия да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република. Това допълнително подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подкопава усилията за разрешаване на конфликта и нарушава Минското споразумение, по които Русия е страна. Така генералният секретар на НАТО Йенс Столентенберг светкавично коментира изявлението на президента Владимир Путин и подписването на спогодбите за ДНР и ЛНР. 

В изявление той обясни, че Москва продължава да подхранва конфликта в Източна Украйна, като предоставя финансова и военна подкрепа на сепаратистите. Освен това се опитва да създаде претекст да нахлуе отново в Украйна.

И напомни: 

"НАТО подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Съюзниците настояват Русия най-категорично да избере пътя на дипломацията и незабавно да прекрати масовото си военно натрупване в и около Украйна и да прекрати офанзивните си действия", каза още Столтенберг.