НАТО: Русия не заплашва Швеция и Финландия

Ние сме сигурни, че двете държави ще се присъединят към нашите редици, заяви заместникът на Столтенберг

Актуални новини
16:47 - 10 Юни 2022
2645
НАТО: Русия не заплашва Швеция и Финландия

Заместник-генералният секретар на НАТО румънецът Мирча Джоана каза днес, че не вижда непосредствена военна заплаха за Швеция и Финландия от страна на Русия, и изрази увереност, че двете северни държави, желаещи да се присъединят към алианса, ще станат негови членове въпреки възраженията на Турция, предаде Ройтерс.

Мирча Джоана е основател и президент на Аспенския институт в Румъния. По-рано той беше председател на румънския Сенат, министър на външните работи и посланик на родината си в САЩ. 

Финландия и Швеция подадоха молби за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с противопоставянето на Турция, която ги обвини, че подкрепят и укриват бойци на кюрдски и други групировки, които тя смята за терористични, съобщава БТА.

"Ние сме сигурни, че Швеция и Финландия ще се присъединят към нашите редици", заяви Мирча Джоана на форум в Копенхаген, организиран от "Алианса на демокрациите" - организация, създадена от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

"Съюзниците имат опасения. Турция също има своите опасения, които са основателни, когато става на въпрос за терористи", добави заместник-генералният секретар на НАТО.

Швеция и Финландия заявиха, че осъждат тероризма и са отворени за преговори, отбелязва Ройтерс.

Попитан гарантирането на сигурността на Швеция и Финландия до момента на тяхното пълно присъединяване към НАТО, Джоана каза, че не вижда никакъв риск от заплахи от страна на Русия. "Не виждаме признаци Русия да има възможността или намерението на този етап да бъде агресивна във военно отношение спрямо тези две държави кандидати", добави той.

Вчера Финландия каза, че планира да внесе промени в своето законодателство за граничния контрол и да позволи изграждането на стени по източната си граница с Русия, с цел повишаване на готовността си за реакция срещу хибридни заплахи, отбелязва Ройтерс.