Навални също трябвало да бъде сред разменените затворници

Русия
16:35 - 08 Август 2024
522
Навални също трябвало да бъде сред разменените затворници

Съпругата на Алексей Навални Юлия каза в четвъртък, че изпитва едновременно радост и горчивина от размяната на затворници, при която бяха освободени водещи руски дисиденти миналата седмица, почти шест месеца след смъртта му в арктическа наказателна колония, предава "Ройтерс".

Юлия Навалная каза, че съпругът й, ако беше жив, е щял да бъде част от сделката, в която Русия предаде дисидентите, заедно с американски и германски граждани, в замяна на осъдения руски убиец Вадим Красиков и други руснаци, държани в западни затвори.

Привържениците на Навални казаха малко след смъртта му на 16 февруари, че той е на път да бъде разменен за Красиков, член на руската служба за сигурност на ФСБ, който излежава доживотна присъда в Германия за убийството на бивш чеченски боец.

"Тогава много хора си мислеха, че е невъзможно, че сме си измислили. Но сега всичко е изключително очевидно", каза Навална във видео в YouTube.

"Путин наистина се съгласи да даде политически затворници в замяна на шпиони и убийци и това се случи. Но не и за Алексей."

Путин каза, че е готов да освободи Навални, харизматичен борец срещу корупцията, който беше изградил национално движение, което беше забранено на основание "екстремизъм", при условие че той никога не се връща в Русия.

Кремъл отрича обвиненията на семейството и поддръжниците на Навални, че Путин го е убил в затвора, защото не може да понесе да го види на свобода. В смъртния акт на Навални се казва, че 47-годишният е починал от естествена смърт.

Движението на Навални заяви, че ще предостави доказателства за обвинението, но все още не е публикувало доказателства. Навални, който оцеля след опит за отравяне през 2020 г., е претърпял тежки условия в затвора и е прекарал дълги периоди в изолация.

"Отдавна не бях изпитвал такова облекчение и щастие. Но в същото време се почувствах много, много горчиво."