Русия блокира YouTube

Любопитно
16:02 - 08 Август 2024
774
Русия блокира YouTube

От сутринта видео хостингът на YouTube спря да се отваря на компютри и мобилни устройства в Русия. Това съобщават сайтове за мониторинг, които събират потребителски оплаквания. Според услугата Сбой.рф всяко пето оплакване идва от Москва. Тази информация е представена от Би Би Си.

Потребителите на уебсайта Downdetector пишат в коментарите, че най-често сайтът изобщо не се отваря. Повечето оплаквания са за работата на настолни компютри, но се съобщават и за проблеми с мобилната версия на видео хостинга.

По-рано "Медуза" (изданието е признато за "нежелано" в Русия и е включено в регистъра на "чуждестранните агенти"), позовавайки се на собствен източник, съобщи, че руските власти са уведомили най-големите интернет доставчици в страната да забавят възпроизвеждането на видео на YouTube до 128 килобита в секунда.

В края на юли депутатът от Държавната дума Александър Хинштейн всъщност призна, че властите в Русия умишлено забавят YouTube.

Според него "деградацията" на YouTube е принудителна стъпка, насочена "срещу администрацията на чужд ресурс", който, според Хинштейн, "нарушава и игнорира руското законодателство".

На 1 август вече имаше съобщения за забавяне на услугата, но тогава от "Ростелеком" посочиха "технически проблеми в работата на оборудването, собственост на Google", като причина за забавянето.