Руски войници масово се предават в Курска област

Украйна
14:58 - 08 Август 2024
2599
Руски войници масово се предават в Курска област

Руските сили преживяват истински кошмар в Курска област, където украинците осъществиха трансграничен пробив и напреднаха с поне 10-12 километра за два дни (според геолокализирани кадри).

В украинските медии се разпространява видеозапис на руснаци, които масово се предават в Курска област. На кадрите се вижда и как дрон унищожава контролно-пропускателния пункт "Суджа". Град Суджа е входната точка за внос на руски газ в Европа през Украйна.

По-впечатляващото е как десетки руски военни се струпват пред насочилите оръжие украинци с вдигнати ръце, след което лягат по лице на земята, а после биват извозвани.

Към 11 ч. тази сутрин, 8 август, руски източници съобщават, че се водят сражения в Кругленко, което съвпада с по-ранни съобщения за настъпление на ВСУ на север (и изток).

Твърди се, че украинците имат присъствие и контрол над Казачя Локна. Настоящата ситуация в Суджа остава неясна, но вероятно там има присъствие на ВСУ.

Интересно твърдение идва от руския Telegram канал "Двама майори". Той твърди, че 6-7 украински танка са обстрелвали село Ивница. Това означава, че украинците трябва да са в непосредствена близост до селището (2-3 км). Ивница е на 12 км от сегашния фронт в Курска област.

Няколко руски източника съобщават, че Коренево вече не е изцяло под руски контрол. Макар че това все още се нуждае от допълнително потвърждение, става ясно, че ВСУ наистина са активизирали действията си в тази посока и Русия не е в състояние да спре напълно настъплението. Коренево е на около 50 км северозападно от Суджа.

"В Глухов, близо до направлението Рилск, се наблюдава активна дейност на противника в областта на радиоелектронната война, което показва опит за прикриване на движението на войските. От различни посоки към границата се придвижва военна техника", тръбят Z-каналите.

В същото време руснаците нанесоха въздушен удар по училище в село Стецкивка, в Сумска област на Украйна, която граничи с руския регион Курск. При нападението са повредени осем жилищни сгради и е ранен един човек, съобщават украинските власти.