ООН: Над 95% от украинските военнопленници са били измъчвани в Русия

Украйна
14:22 - 08 Август 2024
1020
ООН: Над 95% от украинските военнопленници са били измъчвани в Русия

ООН съобщава, че над 95% от украинските военнопленници са били измъчвани в Русия. В същото време лагерите за военнопленници в Украйна отговарят на нормите на международното право, заяви Даниел Бел, който е ръководител на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна (HRMMU).

"Украинските военнопленници са измъчвани още от първия разпит. Те са бити с метални пръти и палки, събличани са голи и са подлагани на жестоки електрошокови удари. Това е ужасно. Това несъмнено е най-лошото нещо, което съм виждал през 20-годишната си кариера, докато посещавах военнопленници от името на ООН", заяви Бел пред нидерландската телевизия NOS.

Това се е случило на повече от 95% от украинските военнопленници и е "равносилно на военно престъпление", посочи той, цитиран от "Украинска правда".

Бел разкрива също, че информацията за това, че украинци са в руски плен, най-често е събирана по време на интервюта след освобождаването им.

В същото време мисията за наблюдение има пряк достъп до руските военнопленници и може да направи директна оценка на мястото на задържане.

"Украинските власти ни предоставят достъп до лагерите и временните затвори за военнопленници. В първите дни на войната там имаше известни проблеми, но през последната година и половина документираме условията, които отговарят на нормите на военното хуманитарно право", допълва Бел.