НЦЗПБ: Няма случай на остър хепатит при дете у нас

Здраве
10:11 - 10 Май 2022
1732
НЦЗПБ: Няма случай на остър хепатит при дете у нас

Не се е потвърдил първият случай в България на острия хепатит при деца, докладван вече от редица европейски държави. Това обяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова относно резултатите от изследваната проба на дете от Бургас със съмнение за остър хепатит.

„При съпоставяне на данните заключението е, че пробата не отговаря на острия хепатит с неизяснена етиология, за която трябва да се съобщава. Действително случаят беше съмнителен”, подчерта още тя.

В неделя здравният министър проф. Асена Сербезова съобщи за първия случай - при дете от Бургас. Тогава обаче от НЦЗПБ обясниха, че се очакват резултатите от пробите.

В понеделник стана ясно, че детето, за което има съмнения, че е първият случай на мистериозния остър хепатит при децата у нас, е изписано и че се проверява пробата на пациент на 4 години и половина от Бургас.

„Детето е постъпило с оплаквания с обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими, което е наложило хоспитализацията му. Било е лекувано от личен лекар, но паради неповлияване на симптомите и контролни изследвания, които показват отново завишените стойности, изпълнявайки препоръките на Министерството на здравеопазването детето е насочено към инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас. В лечебното заведение е проведено адекватно лечение по алгоритъм на клинична пътека и е изписано с подобрение, без усложнения с терапия у дома и проследяване на състоянието му”, съобщи д-р Светослав Тодоров- зам. директор на УМБАЛ Бургас.

Той уточни, че този вид хепатит се води мистериозен и опасен, защото от 11 случая в света, при 8 от децата се е наложила чернодробна трансплантация.

За неуточнения случай са изпратени три проби на 4 май в Националния център по заразни и паразитни болести, обясни д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.

В детската градина в Бургас, която е посещавало детето, е извършена дезинфекция.