Не, не, не и не - остапбендеровците от "ХелпКарма" не са изолиран случай

По стълбата на властта надолу, и в бизнеса, и в НПО-тата, и в строителство, и в транспорт, и в спорт, и в култура – само който иска да е поне малко честен и почтен, той не се опитва да граби

Топ
21:48 - 08 Ноември 2020
9009
Не, не, не и не - остапбендеровците от "ХелпКарма" не са изолиран случай

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ*

И аз като чух и видях по телевизията остапбендеровците от „ХелпКарма“ побеснях! Сетне си помислих – да, крадливостта е индивидуаялна, циничността е индивидуална, арогантността е индивидуална, наглостта е индивидуална. Но! Би било абсолютна грешка да гледаме на това безобразие, на това свинство като на отделен, изолиран случай! Не, не, не и не!

Защото то се вписва в атмосферата, която взе връх по върховете на държавата и започва да разяжда етажите и прослойките на обществото по-надолу от нея. Политиката стана най-печелившия бизнес и позволява за броени години да повишиш жизнения си стандарт десетократно (минимум!).

Защото корупцията доби апокалиптични и потресаващо опасни размери, превръщайки се в другото име на властта, в естествено състояние на управлението, в обичайна практика на управляващите.

Защото елитът парадира безскрупулно и безсърдечно със своите богатства – палати, къщи като прогимназии, асансьори като айфелови кули, чекмеджета пълин с милионни пачки и килограми златни кюлчета с персонални образи по тях.

Защото цари пълна безнаказаност в тази вакханалия на присвояването и обирджийството, която посяга на всичко – на държавни поръчки, на евросубсидии, на предстоящи да се изплащат от внуците ни заеми, на богати парчета от банкови баници, на чужди бизнеси, на пенсионни фондове.

Е, след като това е ежедневие, на което обществото е ням и пасивен наблюдател, а съдебната система – сляп и бездеен съзерцател, не е нито чудно, нито странно, че и по стълбата на властта надолу, и в бизнеса, и в неправителствени организации, и в строителство, и в транспорт, и в спорт, и в култура – само който иска да е поне малко честен и почтен, той не бърка в кацата с меда, само той не се опитва да граби и не си позволява да гепи.

Така че горните остапбендеровци нито са първи, нито са изключение, те са правилото, което в масовата криминална форма на псевдодемократичното съдържание на властта на всички нива и във всички дейности си е снела задръжките и самоизчегъртала ценностите, заявявайки ни безсъвестно и аморално в лицето: Така правят всички!

Всички, които имат възможност да го правят. А голяма част от нямащите тази възможност да го правят, също биха го правили, ако я имаха въпросната възможност…

* Текстът е публикуван в официалния профил във Фейсбук на проф. Николай Слатински, университетски преподавател, експерт по национална сигурност и бивш политик. Заглавията са на Lupa.bg