„Кредисимо” отвърна: Дарихме 5 бона на „ХелпКарма”, това е

Новини
15:53 - 19 Ноември 2020
14891
„Кредисимо” отвърна: Дарихме 5 бона на „ХелпКарма”, това е

Финансовата компания „Кредисимо” отвърна на търденията за връзки с „ХелпКарма”. В отговор на материала, излъчен по Би Ти Ви на 14-и ноември 2020 г. и цитиран в други медии във връзка с казуса Helpkarma и замесените в него лица, от фирмата за бързи кредити "Кредисимо" разпространиха своята официална позиция.

В нея те се дистанцират напълно от дейността на дарителската организация, която стана скандално известна след репортаж за заплащането на някои от служителите. Ето какво пишат още от компанията за кредити:

ПОЗИЦИЯ НА КРЕДИСИМО ЕАД:

Кредисимо ЕАД категорично се разграничава от helpkarma.bg, както от действията, така и от каквато и да е форма на взаимодействие, работа или конфликтни интереси, свързани с платформата.

Kредисимо ЕАД няма собственост в платформата, не поддържа контакти с нея и нейни представители и за цялата си история е извършила едно дарение чрез нея, в размер на 5 000 лв., по кампания, на която спонтанно реагираха хиляди дарители – „България срещу COVID”.

Изнесената информация по бТВ, отнасяща се за еднократното дарение към Helpkarma, не може да бъде схващана и интерпретирана като свидетелство в полза на невярната теза за взаимодействие между двете компании. Компанията ни участва в каузата с над 1000 други корпоративни и частни дарители и свързването на този факт с какъвто и да е друг умисъл е безотговорно, манипулативно, уронва името ни и нанася разрушителен и ненужен удар върху дарителството в България.

В посока от платформата за дарения към Кредисимо ЕАД е налично само едно закриване на кредит на стойност от 550 евро. Всички останали внушения и спекулации за връзка между дейността на Кредисимо ЕАД и платформата, които имат за цел умишлено или не да свържат Кредисимо ЕАД с този скандал, са напълно безпочвени и неверни. Тази информация лесно може да бъде проверена и потвърдена от банковата история на компанията при поискване от заинтересованите медии.

През всички години на своето съществуване, Кредисимо ЕАД доказахме чрез своите действия, корпоративна култура и спазвани етични норми, че сме социално отговорна компания, която винаги е на първа линия като дарител при нужда и спешно реагира на значими социални събития с адекватни действия.

Ние от Кредисимо ЕАД също така сериозно се противопоставяме срещу безотговорното уронване на престижа на корпоративното дарителство, което е залегнало във философията на нашата и още стотици компании в България, и в момента има риск да бъде дискредитирано.

До вчера Кредисимо ЕАД беше в позицията на всеки един обикновен гражданин, който подкрепя благотворителни каузи. И ние, както всеки дарител на платформата, не сме подозирали, че е възможно да има злоупотреби и неправомерни действия с даренията от страна на платформата. Ако има такива, то те следва първо да бъдат доказани и виновните лица да понесат всички законови последствия за действията си от отговорните за това институции.

Ние от Кредисимо ЕАД изискваме отговорните медии и журналисти да разобличават хората, които злоупотребяват с общественото доверие по един толкова важен въпрос, но също така настояваме това да не става за сметка на истината и нашата безупречна репутация, както и почтените и коректни дългогодишни отношения с нашите клиенти. При всеки опит за опетняване и дискредитиране на тези отношения, ние категорично ще предприемем съответните реципрочни мерки.