Кадиев: И DMS платформата не е читава

Бившият депутат попаднал на неподписан отчет от 2019-а, никой не е одитирал системата

Топ
15:25 - 11 Ноември 2020
9566
Кадиев: И DMS платформата не е читава

След скандала с дарителската платформа HelpKarma, с проверка от прокуратурата може да сдобие и DMS услугата за благотворителност. Бившият депутат Георги Кадиев разкри уличаващи нередностите факти покрай нея. 

"В НПО-сектора в България са над 800 организации. Покрай случая с ХелпКарма се позарових в отчети на някой от по-големите и ситуацията е драматична. Например дружеството, което поддържа ДМС и platformata, е публикувало неподписан отчет за 2019 и не виждам да имат одит за нито една от последните години, а са задължени по закон при приход от дарения над 2 млн.лв. А това е важно, защото възможността сега изобщо да разсъждаваме и задаваме въпроси по финансите на ХелпКарма е заради наличието на одитор през последната година. И затова финансовият им отчет за 2019 е 23 страници и с много информация, а за 2018 е 2 страници и пълна боза", написа той във фейсбук. 

Според него обаче от частните случаи трябва да се мине към общия, а именно състоянието на здравната система у нас. И предлага конкретни действия: 

1. Възстановяване на дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина, защото това е задължение на държавата, на която плащаме данъци, не на дарители.
2. Приемане на Закон за дарителството с ясно регламентиране на тази дейност: за какво и как се набира, как се контролира и т.н.
3. Създаване на държавен надзорен орган, който да разработва, тълкува и контролира правила за поведение в сектора на неправителствените организации. НПО работят с чужди пари и отчетността там е особено важна, а това към момента никой не контролира. Иначе нямаше да го има случаят "ХелпКарма".
4. Засилване на критериите за задължителен одит, защото води до повече прозрачност.

"Каузата на едно НПО е да прави добро, не Славчо да си купи апартамент. Жалко е, че ХелпКарма са забравили това. Но ако има държава и има управляващи, ще си направим изводите и ще вземем мерки, преди да се появи следващата ХелпКарма. Защото истинският пострадал от тази история са тези, които най-много имат нужда от подкрепа", убеден е финансистът.