НЕ СМЕ САМИ: Как един луд германец кацна до Кремъл през 1987-а

Матиас Руст иска да си поговори с Михаил Горбачов

Легенди
08:45 - 11 Юни 2022
4104
НЕ СМЕ САМИ: Как един луд германец кацна до Кремъл през 1987-а

Двумоторният литовски самолет, който без проблеми прелетя във военно време през половин Европа, преди да кацне у нас, далеч не може да се похвали с най-идиотския подвиг в историята на авиацията. На 28 май 1987 г., в разгара на Студената война, един шантав германски тийнейджър със самолетче "Чесна" под наем, се приземи на метри от Кремъл.

Преди 35 години в Москва на Каменния мост, близо до Червения площад, възниква извънредна ситуация от световен мащаб. 19-годишният Матиас Руст, пилот-аматьор от Германия, летящ с малък самолет за развлечение, неочаквано промени маршрута си и тръгна право към Кремъл. Историческото кацане на самолета Чесна-173 P става вечерта, в 18.45 по московско време.

Германецът просто иска да си поговори със съветския ръководител Михаил Горбачов за световния мир. Московчаните, които стават свидетели на необичайното събитие, реагират с “Молодец!”. Неканеният гостенин от Германия печели симпатиите им. Но не и тези на Горбачов. Кремъл е шокиран и реагира остро – Руст е задържан и хвърлен в затвора. Помилван е чак след година и половина.

Иронично на този ден в Съветския съюз празнуват Деня на граничаря. И тъкмо на професионалния празник на тези, които трябва да пазят държавната граница, един 19-годишен германски младеж прави за смях цялата съветска противовъздушна отбрана (ПВО). Той е разочарован от бавния напредък в преговорите за ядрено разоръжаване. Руст се решава на символичен жест – да каже на лидерите на двата блока, че народите от двете страни на Желязната завеса искат да живеят в мир.

Неговият пробив води до моменталното са уволнение на военния министър, началника на ВВС и още 300 офицери.

Руст знае, че не може да прелети над Източна Германия заради добре охраняваните й граници и подсигурена защита на въздушното пространство. Било е много е вероятно самолетът му да бъде свален на земята за по-малко от няколко минути. Затова летецът измисля още по-амбициозен план – да прелети с Чесна 172 от Западна Германия през Северно море – през Фарьорските острови, Исландия и после към Норвегия.

Матиас Руст получава 4 години затвор, излежава близо една и половина

На 13 май той излита от летището близо до Хамбург, след като е резервирал самолета за три седмици. Не казва на никого къде планира да отиде и се отправя към Норвегия, където пристига в Берген на 22 май. .Чесната, която Руст взима, е модифицирана – две от четирите й седалки са махнати, за да пренася повече гориво. Той взима малко неща със себе си – спален чувал, допълнително гориво, спасителна жилетка и каска. Три дена по-късно каца в Хелзинки, а след това му предстои най-опасната част от мисията му. Когато излита на 28 май, Руст казва на финландската контролна кула, че се отправя към Швеция.

Mathias Rust: Das irre Leben des Kreml-Fliegers - wie ging es weiter? |  BRIGITTE.de

Шантавият германец днес е индуист и йога инструктор

На пръв поглед изглежда така, но когато напуска въздушното пространство на Хелзинки, той завива на юг. От контролната кула на Тампере го предупреждават, че се е отклонил от курса си, но около 13:00 часа самолетът му изчезва от радарите. После Руст е забелязан в Латвия. Западна авиация не може да навлиза на територията на Съветския съюз без специално разрешение и трябва да лети в специални въздушни коридори. Руст, разбира се, няма такова разрешение и на съветските радари той е “неидентифицирано въздухоплавателно средство”.

Чесната обаче стремително се приближава към най-голямата система за противовъздушна отбрана в света. Тя има три отделни разклонения – едно отговаря за радарните постове, едно – за ракетните установки и трето с летящи прехващачи, които да спират нарушителите.

Когато скромният самолет на Руст навлиза на територията на СССР, съветските отбранителни сили разполагат с повече от 2000 прехващача и над 8000 ракетни установки по цялата граница на Съюза. Така и никой не стреля.