Не сваляйте рязко високата температура

Градусите над 37 означават, че организмът се бори с инфекцията

Здраве
07:45 - 15 Май 2019
1927
Не сваляйте рязко високата температура

Високата температура, особено при децата, винаги е повод за тревога, а понякога и за паника у родителите. Важно е обаче да се знае, че тя е признак за това, че организмът се бори с вирусите и бактериите. Добре е да се знае, че повишената температура сама по себе си не е болест, а симптом. 

Много е спорно над колко градуса "да гасим пожара". Някои казват - над 37, но в последните години много лекари съветват да не посягаме към лекарствата, ако живакът не  показва поне 38,5.  

При всички случаи, не бива да се бърза да се смъква на всяка цена и да се блъскаме с купища лекарства. Високата температура е защитна реакция на организма при възпалителни процеси. Когато температурата се покачва, организмът изработва интерферони - вещества, които се борят с инфекциозните причинители.

Все пак бъдете внимателни с новородените бебета на възраст под три месеца. Ако стойността премине 38 C, незабавно потърсете лекар.

Детският имунитет е все още незрял и често имунният отговор е свързан с повишаване на температурата до високи нива при малчуганите. Те са по-склонни да вдигат температура дори и при обикновени простудни заболявания. При грипни състояния децата нерядко достигат температурни стойности над 39 градуса, което изисква спешна помощ. Много високата температура при малките деца може да доведе до гърч.